Închide

Apropiații președintelui UDMR Kelemen Hunor au deschis un restaurant din bani publici în centrul Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 27, 2017 1 2088

Debreczeni Hajnalka, fosta consilieră de presă a lui Kelemen Hunor, preşedinte UDMR, a deschis un restaurant în centrul Clujului din banii publici administraţi de o fundaţie a UDMR condusă de soțul său, Nagy Zoltán, şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor. Localul se numește L’Alchimiste iar ong-ul, Fundația pentru Școală, structură finanțată ani buni de instituții publice din Ungaria. Deși Nagy Zoltan spunea încă din martie că a anulat contractele de creditare ale fundației cu firma sociației sale, presa maghiară relatează că acțiunea a fost una declarativă. Din martie de când s-a făcut publică situația restaurantului și până în prezent nu s-a schimbat nimic, fundația UDMR-ului condusă de Nagy refuzând să facă publice documentele privind rezilierea.

Potrivit erdely.atlatszo.hu, chiar portalul Transindex a cărui redacție funcționa într-un spațiu al Fundației pentru Școală conduse de Nagy Zoltan, după ce a relatat despre caz, a fost forțat să se mute fiindu-i majorată intenționat chiaria.

Încă din martie 2017 Átlátszó Erdély relata că Debreczeni Hajnalka, fosta consilieră de presă a lui Kelemen Hunor, preşedinte UDMR, a deschis restaurantul L’Alchimiste în centrul Clujului, într-un spațiu comercial ultracentral, în Piața Unirii, prin firma administrată de aceasta, Videbor SRL. Numai că pentru deschiderea acestui restaurant a fost credidată de soțul său, Nagy Zoltán prin Fundația pentru Școală condusă de către acesta. Detalii AICI. 

Mai precis, Fundația pentru Școală, folosindu-se de influența pe care o are a încheiat un contract de închiriere cu proprietarii a spațiului comercial din centrul Clujului, Piața Unirii, pe zece ani, începând din octombrie 2015, ca mai apoi să subînchirieze spațiul firmei soției sale pentru a deschide în acesta un restaurant. Nagy Zoltán a ţinut ca în contract să se stipuleze că proprietarul este de acord ca Fundaţia pentru Şcoală să subînchirieze spaţiul contractat firmei Videbor SRL. Din banii fundaţiei s-au finanţat anumite cheltuieli imediate, cum ar fi chiria pentru primele şase luni ale imobilului, adică cele 30.000 euro, de plătit la semnarea contractului de închiriere, la care se adaugă garanţia de 15.000 de euro. Fundaţia şi-a asumat şi sarcina consolidării unor structuri ale bolţilor clădirii, considerate a fi periculos de deteriorate, lucrările costând în total 31.000 euro. Videbor SRL, care se ocupă de restaurantul din spaţiul respectiv trebuie să plătească sumele investite de Fundaţia pentru Şcoală într-un mod eşalonat, plătind drept chirie o sumă mai mare (dar nu semnificativ mai mare), faţă de chiria contractuală plătită de Fundaţia pentru Şcoală proprietarilor. Astfel documentele ar atesta un profit de 16.000 euro, obţinut în cei zece ani contractuali, de Fundaţia pentru Şcoală, pe baza acestor înţelegeri.

„Consider că prezenţa soţiei mele garantează buna funcţionare a companiei şi respectarea celor stipulate în contract”, declara  Nagy Zoltán despre afacerea făcută de Fundație cu firma soției sale. Contractele pot fi consultate AICI, L’Alchimiste: “restaurant UDMR” în centrul Clujului din bani publici.

Potrivit Átlátszó Erdély, deși Nagy Zoltan spune încă din martie că Fundația a reziliat contractul cu firma soției sale, Videbor, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, acesta ar fi refuzat să pună la dispoziție în septembrie anul acesta documentele doveditoare prin care s-ar fi făcut rezilierea.

Fundația pentru Școală este a UDMR. Ia bani și de la structuri publice din Ungaria

Fundaţia pentru Şcoală a fost înfiinţată de UDMR în anul 1996, cu un capital iniţial de 1 milion de lei. Între anii 2003 şi 2010 această fundaţie s-a ocupat în România pe plan naţional de sprijinul acordat de Guvernul Ungariei învăţământului în limba maghiară. În perioada 1996-2006 fundaţia a fost sprijinită de Fundaţia Apáczai Közalapítvány, Fundaţia Illyés Közalapítvány, Ministerul Educaţiei şi Învăţământului din Ungaria, Határon Túli Magyarok Hivatala, adică Oficiul Maghiarimii de Dincolo de Hotarele Ungariei, dar şi de întreprinzători din România, iar între anii 2006-2009 sprijinul acordat a venit din partea Cancelariei Premierului Ungariei, respectiv de la Fondul Szülőföld.

În anul 2009 a fost inaugurat centrul educaţional de 2300 metri pătraţi (suprafaţa utilă) de pe strada Şoimului 24/A, unde s-au amenajat 21 de locuinţe pentru cadre universitare, cu o investiţie de 1.350.000 euro, finanţată în întregime de guvernul Ungariei, prin diferitele instituţii de-ale sale.

În timpul celui de-al doilea mandat al lui Orbán Viktor, când relaţiile oficiale dintre partidul Fidesz şi UDMR au fost destul de distante, Fundaţia pentru Şcoală n-a beneficiat de sprijin financiar din partea Ungariei, iar de sprijinul acordat învăţământului maghiar de aici s-a ocupat Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România. Astfel principala sursă de venit al Fundaţiei pentru Şcoală a devenit închirierea imobilelor aflate în posesie.

La sfârşitul anului 2016 însă Fondul Bethlen Gábor a decis să acorde Fundaţiei pentru Şcoală un sprijin concretizat într-o sumă de 300 milioane de forinţi (964 de mii de euro) cu precizarea „pentru a sprijini programul şi obiectivele organizaţiei”. Pe lângă această sumă, fundaţia a beneficiat de un alt sprijin de 20 de milioane de forinţi (64 de mii de euro) din partea Szerencsejáték Zrt. în decembrie 2016.

Un comentariu

  1. bag seama ca astia au mai multi corupti pe metrul patrat si per cap de ungur cetatean roman, decit romanii cetateni romani. parca-ncepe sa-mi placa dragnea si tariceanu! am glumit ce naiba, nici chiar asa!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare