Închide

Apartamente „peste” autorizație în Clujul imobiliar. Se aprobă sau nu „intrarea în legalitate”?

ActualitateAdministrațieTop News by Kristina Reştea - mart. 18, 2016 0 827

Situație din Clujul imobiliar: societatea Brokart Construct primește în 2007 autorizație de construire pentru 17 locuințe unifamiliale înșiruite, cu demisol, parter și etaj pe strada Mârgăului. Dezvoltatorul schimbă însă planul, cu de la sine putere: transformă cele 17 locuințe unifamiliale în… locuințe colective. Adică face câte trei apartamente în fiecare imobil, le scoate la vânzare și peste 30 de familii chiar cumpără. Ulterior, dezvoltatorul dispare, spun cetățenii, iar societatea intră în faliment. Cumpărătorii locuințelor ilegale se consideră înșelați și solicită primăriei să intervină și să aprobe reautorizarea proiectului și continuarea lucrărilor pentru finalizarea ansamblului și întabularea locuințelor. Ce poate să facă primăria într-un astfel de caz? Să aprobe „intrarea în legalitate”?

Problema.

De această situație sunt afectate 36 de familii, dintre care 26 au plătit integral, alte 15 apartamente rămânând nevândute, potrivit datelor pe care cetățenii și societatea de insolvență le-au prezentat public. Brokart Construct e în faliment, cu BCR creditor principal, iar ansamblul a fost ridicat, dar a rămas nefinalizat. Cetățenii păgubiți au venit vara trecută în ședință de Consiliu Local solicitând intervenția primăriei pentru locuințele lor construite ilegal. La ședința de săptămâna trecută, o reprezentantă a cumpărătorilor de apartamente a revenit în fața consilierilor locali. „Am vrea să ne dați în scris un răspuns în legătură cu situația noastră. Suntem 30 de familii care din 2006 suntem cu banii dați la constructor, fără niciun rezultat. Riscăm ca până la urmă banca să nu ne mai accepte și să pună firma de insolvență să ne scoată afară”, a spus clujeanca.

Răspunsul primăriei.

Viceprimarul Anna Horvath a intervenit spunând că e la curent cu situația de pe strada Mârgăului și că echipa reprezentanților primăriei a analizat cazul. „Speța a fost analizată. Emiterea autorizației de construire și finalizarea lucrărilor e posibilă doar în momentul în care acest imobil în proces de construire se va încadra exact în parametrii autorizației inițiale emise. Acest lucru, în acest moment, nu se îndeplinește. Documentația de urbanism există, ea poate fi consultată”, a sintetizat viceprimarul.

Istoria cazului Mârgăului

36 de familii așteaptă de câțiva ani să se mute legal în apartamentele pe care le-au plătit, integral sau parțial, unui constructor intrat în faliment. Trebuie însă spus că cetățenii au dat bani pentru niște locuințe care, legal,  nici nu ar fi trebuit să existe. Ansamblul în care au decis să se mute cumpărătorii de apartamente aveau autorizații de locuințe unifamiliale. Mai precis, Brokart Construct a primit în 2007 autorizație de construire pentru 17 locuințe unifamiliale înșiruite, cu demisol, parter și etaj pe strada Mârgăului. Dezvoltatorul a construit ilegal de trei ori mai multe locuințe decât erau autorizate și apoi s-a „retras”. Constructorul ansamblului de pe strada Mârgăului a vândut 36 de apartamente în imobile cu lucrări care nu respectă autorizațiile, iar unele dintre familiile care au dat deja banii pentru locuințe plătesc credite, stau în chirii de câțiva ani și nu pot beneficia de locuințele lor care, oficial, nu există. Reprezentanții familiilor care au cumpărat apartamentele au venit în iulie anul trecut la ședința Consiliului Local să ceară ajutor primarului: să se facă demersuri pentru intrarea în legalitate și reluare lucrărilor nefinalizate. Cumpărătorii se consideră înșelați și au solicitat aprobarea reautorizării proiectului și continuarea lucrărilor pentru finalizarea ansamblului și întabularea locuințelor. Alături de familiile acum disperate a venit și reprezentantul Casei de insolvență Solvendi, lichidator judiciar al firmei aflate în faliment. Cetățenii care au decis să plătească zeci de mii de euro pentru apartamente într-un ansamblu cu autorizații de locuințe unifamiliale au lansat și câteva întebări. De ce primăria nu a făcut verificări? De ce banca a acordat credite pentru apartamente într-un ansamblu cu lucrări în afara legii?

Citește mai multe despre problemele cetățenilor, prezentate consilierilor locali vara trecută:

Păcăleală în Clujul imobiliar: au dat zeci de mii de euro pentru apartamente care, oficial, nu există

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.