Închide

Aparate de radiografie la spitalul de urgență din Cluj, costă jumătate de milion de euro

Sănătate by Actual de Cluj - sept. 25, 2017 1 1009

Veste bună pentru pacienții care ajung la Urgențele din Cluj, inclusiv din alte județe: aceștia au la dispoziție două aparate de radiografie fixă digitală de ultimă generație, pentru o jumătate de milion de euro.

Unul dintre aparate a fost amplasat la Urgențe, iar al doilea – în laboratorul de radiologie al spitalului. Împreună acestea costă 2,2 milioane de lei, adică jumătate de milion de euro, bani în care au intrat și amenajarea spațiului, montarea și punerea în funcțiune. „Radiografia digitală rămâne una dintre cele mai solicitate investigații imagistice”, arată directorul medical Adela Golea. „Spre deosebire de cea tradițională, pe film, radiografia digitală are o calitate mai bună a imaginii. Noile instalații radiologice sunt eficiente, din punct de vedere al costurilor, iar pentru pacienți, poziționarea rapidă, înălțimea ajustabilă a mesei și timpul de expunere scăzut sporesc gradul de confort în timpul examinării. În plus, brațele ajustabile permit investigarea pacienților cu traume și leziuni multiple, în cele mai sigure condiții. Echipamentele permit realizarea de radiografii toracice, abdominale sau osoase, atât prin proiecții verticale sau orizontale, cât și prin expunere liberă”.

Pentru pacienții critici, care vin în urgență, investigațiile radiologice rapide și precise pot face diferența dintre viață și moarte, subliniază Golea, care spune că aparatul perimite ca pacientul aflat în stare critică să poată fi examinat și pe targă. În plus în camera echipamentului există chiar și o consolă de gaze medicinale, astfel încât pacientului i se poate administra oxigen sau se poate efectua aspirație la vid, pentru a-i susține funcțiile vitale.

Rezoluția înaltă a aparatului permite diagnosticul patologiilor medicale și traumatice pentru un flux crescut de pacienți. Conexiunea prin PACS (sistemul de vizualizare și arhivare a imaginilor medicale) oferă posibilitatea ca imaginile radiografice să fie vizualizate, în timp real, de specialiștii radiologici și clincieni, ceea ce face posibilă optimizarea asistenței medicale de urgență, dar și scurtarea timpului până la o intervenție chirurgicală. Cele două aparate deservesc de fapt urgențele majore din întreaga regiune: „noi îndeplinim rolul de spital regional de urgență și deservim urgențele majore pentru întreaga regiune de nord-vest a țării”, spune și managerul spitalului, Petru Șușcă.

Un comentariu

  1. cand e vorba de viata a sute de mii de oameni ,nu se mai pune problema ca aparatul X costa un milion sau chiar mai mult. Nu se greseste cand asaceva se cumpara.Se greseste daca se cumpara si nu sunt folosite. In Occident medicii de casa sau cei privati si specializati au aparatura performanta,ce sa mai zic de spitale.Chiar la sate se pot face interventii chirurgicale in caz extrem daca e viata unui om in pericol. Apoi sa nu mai vorbim de ambulantele de teren dotate cu absolut tot.Sunt sali de OP pe roti. Helicopterele de interventii extreme in munti sau in zone greu accesibile au cofere cu aparatura de ultimul ragnet. Practic ideea este ca atunci cand se investeste pentru oameni,nu trebuie sa te uiti la pret. Dar si cand se investeste asa sume ,trebuie ca cei care lucreaza cu aparatura sa aiba raspundere.

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare