Închide

Antreprenoriat pentru apă potabilă. Povestea unui tânăr româno-sirian la TedX Cluj

ActualitateEconomieTop News by Actual de Cluj - mai 07, 2017 0 726

Inspirat de problemele din zonele de conflict, un tânăr cu rădăcini româno-siriene a conturat ideea unui „business social”, spune el, pe care l-a prezentat pe scenă la TedX Eroilor la Cluj.  Khaled Al Mezayen e CEO şi co-fondator Khar & Partners, a conceput și fabrică la Cluj sisteme transportabile de purificare a apei, gândite pentru comunităţi mici, de 500-5000 persoane.

Khaled s-a născut la Bucureşti, cu tată sirian şi mama româncă din Făgăraş. A locuit în Franţa, apoi în Siria, până la Bacalaureat. Povestește că a ajuns din nou în Franţa, unde a urmat studii superioare de medicină şi farmacie şi apoi de comerţ, apoi a revenit în România, unde îşi conduce afacerea, în care i s-a alăturat ca asociat fostul şef.

„10% din populaţia mondială are acces la apă potabilă la robinet acasă”, spune tânărul antreprenor. Și prezintă alte cifre. Ţara care consumă cea mai multă apă / pe locuitor e SUA – cu 4000 litri pe zi de persoană (dacă se ia în calcul şi consumul din agricultură şi industrie) şi 1300 pe zi pe persoană, calculat la nivel de individ. La polul opus, doar 31 l pe zi se consumă în Congo. Dintre ţările dezvoltate, Singapore înregistrează cele mai mari economii. În Europa, Danemarca şi Barcelona sunt campioane – în Barcelona se consumă 150 l pe zi de pers. În România suntem la 390 l pe zi/ pers. Acesta e contextul prezentat.

Ideea a fost să se construiască un sistem de filtrare a apei, fără necesar mare de consumabile (pastile de clor sau filtre clasice), care au dezavantajul că trebuie schimbate des. „Am dezvoltat un sistem care filtrează apă şi poate produce apă potabilă şi nu necesită consumabile (filtrele ar funcționa perioadă mai îndelungată)”, susține Khaled.

Potrivit acestuia, sistemul e implementat deja în mai multe ţări, incusiv în România, în special în zona Sibiului, dar şi la Braşov, sunt proiecte şi în Sebeş, Târgu Mureş, Iaşi sau Ialomiţa. Linia de fabricație a fost lansată la Cluj, împreună cu partenerul Energom, care  face asamblarea pieselor și cablajul electric, cu o capacitate de 10 sisteme pe lună. Planul de viitor anunţat: să crească capacitatea de producție la 20 de aparate pe lună la începutul lui 2018.

 

 

Sistemele SOWAT se produc aşadar în Cluj, pe platforma Energom dinTetarom. Parteneriatul cu firma clujeană şi producţia la Cluj au apărut pe filieră franceză: Khaled, care a studiat în Franţa, s-a conectat la Clubul Francofon de Afaceri, de care aparţine şi Energom. Sistemele produse la Cluj sunt deja instalate în câteva ţări, din Iordania până în India, spun cei care au lansat proiectul. „Urmează Nigeria, Madagascar, începem să intrăm pe piaţa africană, până la sfârşitul anului vom avea unităţi operaţionale”, spune Khaled. Sistemele ajung la destinaţia în care e nevoie de ele în special prin cooperarea cu ONG-uri sau chiar cu statele respective, iar un aparat costă între 17.000 şi 25000 euro. Cum merge ideea, ca business? „Am început să fim pe 0, de luna trecută. Înseamnă că suntem pe calea cea bună”, constată tânărul CEO.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare