Închide

Ansamblu baroc din Cluj deschide festival despre Bach în Istanbul, „la cererea expresă a organizatorului”

Cultură by Actual de Cluj - apr. 26, 2017 0 455

Un ansamblu baroc din Cluj e cel care deschide un festival despre muzica lui Bach, în Istanbul.

E vorba de ansamblul Baroque Transylvania, ce deschide Festivalul Bach & Love Spring Days 2017 de la Istanbul. E a 14-a ediție a festivalului iar deschiderea o asigură cvartetul clujean „la cererea expresă a organizatorului”, după cum precizează Institutul Cultural Român din Istanbul.

Festivalul de muzică barocă se întinde pe o perioadă de opt zile și va avea loc la Deniz Müzesi. Clujenii vor cânta în 5 mai, seara la ora 18.30.

Ansamblul Baroc Transylvania se dedică încă din 1995 interpretării muzicii baroce, cu precădere a celei autohtone. Cu cópii ale unor instrumente din Barocul muzical, ansamblul se preocupă și de muzica transilvăneană contemporană: a interpretat în audiție absolută lucrări de Hans Peter Türk, Adrian Borza, Dan Voiculescu, Adrian Pop și Cornel Țăranu. Activitatea formației este documentată prin cinci CD-uri și un DVD, transmisii radio, TV și nu mai puțin de 500 de concerte. În afara participării la festivaluri de gen din țară, la ceremonii și recepții organizate de Președinția României sau misiuni diplomatice, ansamblul a efectuat numeroase turnee în Europa: Germania, Olanda, Elveția, Austria, Italia, Belgia, Franța, Portugalia, Anglia, Ungaria sau Republica Moldova. Toți membrii ansamblului sunt absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe  Dima” din Cluj.

Unul dintre membri e Zoltán Majó, fost flautist în orchestra Operei Române din Cluj. Pasiunea lui pentru muzica veche l-a condus și la flautul drept. Este fondator și conducător artistic al ansamblului de flaute drepte ‘Flauto dolce’. Predă flaut drept la Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’ și la Universitatea ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj.

Alt membru e Mátyás Bartha; a studiat vioara la Academia de Muzică ‘Gh. Dima’ din Cluj și la Academia de Muzică din Budapesta. A câștigat numeroase premii la concursuri de muzică de cameră, printre altele un premiu special pentru cea mai bună interpretare a unui cvartet de Bartók. Din 2001 este angajat al orchestrei simfonice din Basel (Elveția). Are o bogată activitate concertistică în diverse formații camerale sau în calitate de solist, cu apariții pe scene europene și sud-americane.

Ciprian Câmpean a studiat violoncelul la Academia de Muzică ‘Gh. Dima’ din Cluj și a participat la cursuri internaționale de măiestrie (muzică de cameră și violoncel). În prezent cântă în orchestra Filarmonicii de stat ‘Transilvania’ din Cluj și colaborează cu Opera Română de Stat din Cluj. E membru în cvartetul de coarde ‘Arioso’, în ansamblul Baroc ‘Transylvania’, în cel de muzică veche ‘La Follia’ și în alte formații de muzică de cameră.

Erich Turk a fost organist și dirijor de cor la Biserica Evanghelică din Mediaș. În prezent este lector universitar la Academia de Muzică ‘Gh. Dima’ din Cluj, unde predă orgă, clavecin, bas cifrat și muzică de cameră. A studiat orga la Cluj cu Ursula Philippi și la Viena cu Mihai Rădulescu, iar clavecinul cu Ilton Wjuniski și Gordon Murray. A participat la numeroase cursuri de măiestrie în Germania, Franța, Elveția, Portugalia și la Moscova. În calitate de solist, dirijor de cor sau membru al unor formații de muzică de cameră are o bogată activitate concertistică, iar în 2000 a fost laureat al concursului internațional de orgă ‘J.S. Bach’ din Bruges (Belgia). În 2004 a obținut titlul de doctor în muzică cu o disertație despre stilistica construcției de orgi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare