Închide

Aniversare de Cluj – „oraş liber regal”: sărbătoare cu 700 de sticle de șampanie ungurească și video mapping

ActualitateTop News by Kristina Reştea - aug. 05, 2016 0 1502

Aniversare la Cluj, în 19 august, când se marchează 700 de ani de la ziua în care Clujului i-a fost acordat statutul de oraş regal liber, printr-o diplomă dată de regele Carol Robert de Anjou. Acesta este momentul pe care organizatorii Zilelor Culturale Maghiare au decis să îl promoveze special la ediția din acest an a festivalului. Ajunse la a șaptea ediție, Zilele Culturale Maghiare se desfășoară în perioada 14-21 august și includ în calendar peste 500 de evenimente, potrivit organizatorilor care au alături aproximativ 100 de organizații partenere. Urmează: străzi cu manifestări, concerte în aer liber, dar și în biserici, expoziții prelegeri, tururi ghidate. „Majoritatea” evenimentelor vor fi accesibile și vorbitorilor de limba română.
În ceea ce privește concertele, capetele de afiș ale acestei ediții sunt formația Omega și muzicianul Ákos, iar cel mai atractiv moment anunțat pentru public e proiecția videomapping 3D care va fi realizată pe zidurile Catedralei Sf. Mihail.
„Va fi, zic eu, evenimentul verii la Cluj. În afară de Untold”, completează Gergely Balázs, organizator principal al ZCM. „Artistul a scanat interiorul și exteriorul bisericii și va deschide virtual biserica pentru public”, a spus Balázs. Acesta a mai amintit că obiectivul principal al manifestării din acest an este sărbătorirea a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș (În 19 august 1316 Carol Robert de Anjou redă Clujului privilegiile şi ridică aşezarea la rang de oraş). Muzeul de Istorie al Transilvaniei și cel Etnografic găzduiesc expoziții și prelegeri, iar în Piața Unirii au loc prezentări de lupte și dansuri medievale. Și se aduc 700 de sticle de șampanie, trimise de o fabrică din Ungaria. De asemenea, Opera Maghiară pregătește un spectacol în aer liber în piață:  opera Hunyadi László de Erkel Ferenc.
„Vom avea peste 500 de evenimente în acest an, expoziții, programe pentru copii, prelegeri, concerte în aer liber, concerte de muzică clasică, tururi ghidate și filme subtitrate, avem un maraton de orgă”, a enumerat Szabó Lilla, director de programe.
Zilelel Culturale Maghiare încep în 16 august și au scenă nouă pe strada Potaissa, unde sunt programate nu doar concerte, dar și o cafenea în aer liber, deschisă toată ziua. Între timp, satul medieval organizat până acum pe Potaissa se mută în Grădina cu Ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. În total Zilele Culturale Maghiare din acest an numără peste 30 de concerte pe cele trei scene. Ediția de anul trecut a avut un buget de peste un sfert de milion de euro, iar echipa de organizare a numărat 125 de persoane plus 200 de voluntari. Bugetul din acest an este estimat la 350-400.000 de euro, jumătate din fonduri private, jumătate din fonduri publice (din Ungaria și România-Cluj).
Viceprimarul Anna Horvath susține chiar că Zilele Culturale Maghiare au deschis „drumuri”, pentru Clujul festivalier. „Acum șapte ani, când au început Zilele Culturale Maghiare, nu prea aveam evenimente, nu prea aveam termen de comparație. ZCM au avut și un rol de catalizator, în șapte ani au apărut festivaluri, ca ciupercile după ploaie, unele de calitate, altele mai puțin, pe gustul nostru sau pentru gusturile altei generații. Cert este că avem acum un sezon de festivaluri, de vară, care încep cu Zilele Clujului și se termină cu Zilele Culturale Maghiare”, a spus Horvath.
Evenimentele organizate de Asociația Clujul Comoară iau startul mai repede: azi, 5 august, e programat  vernisajul expoziției „Puskás, cel mai faimos maghiar”. Expoziția care include memorabilia, trofee și alte obiecte ale marelui sportiv se va desfășura în curtea de pe strada Iuliu Maniu, nr.4 și va putea fi vizitată zilnic, între orele 10 și 20, până în 21 august.  Evenimentul este organizat de Institutul Puskás din Ungaria și de Asociația Clujul Comoară – organizatorul Zilelor Culturale Maghiare. Curatorul expoziției este Mravik Gusztáv, directorul Institutului Puskás. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.