Închide

Analiza reducerilor de impozite: scutiri pentru clădiri "verzi" sau "cosmetizate"?

Economie by Kristina Reştea - apr. 17, 2014 3 1538

Administrația locală schimbă regulile privind acordarea de reduceri de impozite pentru clădirile “verzi”, astfel încât acestea să se aplice gradual, în funcție de nivelul de certficare. Consilierii locali urmează să decidă dacă modificările se aplică din acest an sau abia de anul viitor. Inițiativa de schimbare vine după valul de clădiri deja operaționale, dar recent certificate într-un un sistem care presupune doar completarea unor formulare, costuri de 750 de lire sterline și o perioadă de analiză de mai puțin de două săptămâni.

Consilierii locali au amânat luna trecută proiectul de hotărâre privind acordarea de reduceri de impozitele şi taxele locale pentru clădirile verzi, iar primarul Emil Boc a declarat chiar că nu i se pare corect ca toţi cei care “cosmetizează” clădiri să fie tratați similar cu cei care fac investiții consistente. Decizia a fost amânată până după discutarea subiectului într-o dezbatere publică, ce a avut loc azi. Menționăm că municipiul Cluj-Napoca este primul oraş din ţară care a introdus reducerea de impozit pentru proprietarii clădirilor verzi: 50% în cazul persoanelor fizice și aplicarea impozitului minim (25%) în cazul persoanelor juridice. După un an în care singurii beneficiari ai inițiativei au fost proprietarii Amera Tower (prima clădire oficial verde din oraș, certificată LEED Gold), au apărut o serie de alte imobile, majoritatea certificate în sistemul BREEAM pentru clădiri deja construite.

“O certificare BREEAM in use se poate obține în mai puțin de două săptămâni, costă 750 de lire și se acordă pe baza unor formulare”, a explicat Elena Rastei, consultant în domeniul sustenabilităţii şi reprezentant al Romanian Green Building Council (RoGBC). În aceste condiții, la Cluj clădirile “vezi” s-au înmulțit rapid. “Noi am susținut această măsură de reducere a impozitelor, dar noi am propus-o pentru clădiri certificate, în oricare dintre sisteme  (BREEAM, LEED, DGNB), dar pentru nivele care presupun investiții consistente în clădire pentru sustenabilitate și a căror certificare durează mai bine de un an, fiind atent monitorizate. În 2012 a apărut acest BREEAM in use care se acordă foarte ușor. Așa că au apărut multe clădiri certificate, dar obținute fără mare efort”, a menționat Dorin Beu, președintele filialei Transilvania a Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (Romanian Green Building Council).

Astfel, soluția pentru aplicarea reducerilor de impozit ar fi acum ca acestea să se acorde gradual, în funcție de clasa de certificare, ținându-se astfel cont de investițiile pe care le-au făcut beneficiarii și de impactul imobilelor asupra mediului. În următoarea ședință de Consiliu Local se va decide însă dacă modificările intre în vigoare din acest an sau abia de anul viitor. “Sunt de accord ca imobilele cu nivel de certificare ridicat să fie mai „premiate”. Dar asta ar trebui să se întâmple doar de anul viitor, pentru ca investiorii care au făcut deja demersuri să nu fie defavorizați, să poată lua decizii în cunoștință de cauză. Între timp, vom avea și noi discuții în cadrul RoGBC privind felul în care se pot face echivalările între sisteme, asfel încât să putem avea un regulament nou”, a propus Alexandra Stoica, manager al DAS Engineering, companie specializată în lucrări de instalaţii, membră a RoGBC, dar şi consultant care a lucrat la certificarea câtorva dintre nou declaratele clădiri verzi ale orașului.

Potrivit reprezentanților Primăriei, pentru scutirea de impozit în cazul clădirilor “verzi” au fost depuse în acest an nouă cereri. Printre imobilele care au obținut recent certificări se numără Sigma (birouri și centrul comercial), hotelurile City Plaza, Ana Dome și Ramada, imobilele de birouri Cluj City Center și Olimpia Business Center.

 

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare