Închide

ANAF vinde Clujana la licitație, cere milioane de euro pe terenurile singurei fabrici deținute de stat din Cluj

EconomieTop News by Mihai Prodan - dec. 05, 2017 0 1883

Cea mai veche fabrică din Cluj ce e deținută încă de Stat a fost scoasă la vânzare de ANAF.
ANAF scoate la licitație terenuri valoroase ale Clujana pentru că fabrica are datorii chiar la Stat. Sunt scoase la licitație nouă terenuri, între care cel mai mare, de 2.300 metri pătrați, cuprinde și hala de producție a fabricii; sunt, în total, peste 9.400 metri pătrați de terenuri scoase la licitație, aflate în piața 1 Mai din Cluj-Napoca, pentru 27,9 milioane de lei plus TVA, adică 7,7 milioane de euro. ANAF mai vinde și un spațiu comercial de 118 metri pătrați aflat pe strada Teodor Mihali, pentru 676.000 lei plus TVA, și un teren cu două clădiri de câte trei nivele, de 328 metri pătrați.
Licitația e programată pentru 20 decembrie. E de semnalat că e vorba de vânzarea unor terenuri și spații comerciale ale fabricii și nu de liniile de producție ori de mărcile acesteia. Creditori sunt doar doi: chiar ANAF, adică Administrația pentru Contribuabili Mijlocii Cluj, și Banca Transilvania, aceasta din urmă având și ipoteca de rang I pe clădiri și terenuri, deci are prioritate în recuperarea banilor.

Fabrica de pantofi Clujana SA aparține Statului și în 2017: acționar principal e Consiliul Județean Cluj, cu 93,4% din acțiuni. Bilanțul după prima jumătate a anului – pierderi de peste 3,3 milioane de lei, de trei ori mai multe decât în primul semestru al anului trecut, în condițiile în care veniturile au scăzut doar ușor, de la 5 milioane la 4,9 milioane. Cheltuielile, în schimb, au crescut substanțial, de la 6,3 milioane la 8,3. Astfel, datoriile Clujana ajung acum la 14 milioane de lei, dintre care cele mai multe – aproape 5 milioane – sunt la bugetul de stat. La 30 de ani de când angaja mii de clujeni, fabrica are acum doar contracte în lohn – adică produce pantofi pentru alte mărci: un contract are deja zece ani vechime, iar celelalte două sunt din 2015. Faimoasa fabrică de pantofi ce angaja mii de persoane în vremurile sale de glorie are acum puțin peste 300 de angajați și face acum 90% din producție în regim lohn, adică oferă doar forța de muncă pentru alți clienți ce vor vinde apoi pantofii sub marcă proprie. Are și producție proprie, pe care o vinde în cele două magazine proprii.

Să mai spunem totuși că fabrica a reușit o performanță istorică anul trecut: a încheiat primul semestru pe pierdere, dar întregul an pe profit: n-a fost mare, 213.000 lei. Fabrica de pantofi deținută de stat a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 10 milioane de lei, ușor mai mare decât cu un an înainte.

Clujana e ultima fabrică din Cluj unde deținătorul pachetului majoritar de acțiuni e Statul Român: 93,1% dintre participații sunt administrate de Consiliul Județean. E una dintre cele mai vechi fabrici ale Clujului: a fost fondată în 1911, sub denumirea “Fabrica de piele Frații Renner & Co”. Dificultățile financiare ale fabricii, în parte create și de conduceri, au făcut ca la șefia fabricii să se perinde în ultimii ani o mulțime de directori: Florin Gliga l-a înlocuit pe Mircea Crăciunaș care l-a înlocuit în funcție pe Mircea Prodan care l-a schimbat pe Dorinel Șumlea, care l-a schimbat în funcție pe Radu Țărmure, care l-a înlocuit pe Dan Ungureanu, care l-a schimbat pe Gheorghe Peter – toate acestea, doar în patru ani. Iar lui Gliga i-a expirat mandatul chiar în urmă cu câteva zile.

Consiliul Județean a ținut cu dinții de proprietatea fabricii: singura dată când privatizarea acesteia a fost luată în calcul a fost în timpul când instituția era condusă de Marius Nicoară, între 2004 și 2008. În acest interval una dintre propunerile de cumpărare a venit din partea unui fond de investiții. Reprezentantul acestuia, Donald Lothrop, a explicat recent pentru actualdecluj.ro: “Primele mele 25 de călătorii în România au fost de caritate, apoi am decis să înființez un fond de investiții (private equity fund-n.red.) aici în Transilvania; și tot ce știam era că voi respecta legea. Un prieten mi-a sugerat să cumpăr fabrica de pantofi Clujana și am spus OK. Apoi am realizat că atunci când faci afaceri cu Statul e imposibil să respecți legea, pentru că oamenii, în acest caz cei de la fabrica Clujana și cei de la Consiliul Județean (County Government-n.red.) care aveau contracte să repare instalațiile, clădirile, nu voiai ca cineva să cumpere fabrica aceea pentru că era una deținută de stat și așa făceau ei bani. Ei voiau ceva, noi nu voiam să dăm nimănui nimic, și în final am decis să folosim acest fond de investiții ca să cumpărăm teren viran, sute și sute de parcele de la țărani, și am evitat să facem afaceri cu Guvernul; în SUA nu vreau să am nimic de-a face cu Guvernul și nici aici nu vreau să am de-a face cu el”.
La vremea când New Vista Partners se anunța interesat de preluarea fabricii, în vara anului 2006, atât directorul Clujana Sabin Pop cât și președintele Consiliului Județean de atunci Marius Nicoară, se arătau încântați de idee, dar cel din urmă atrăgea atunci atenția că această tranzacție nu se va finaliza niciodată, și dădea și explicația, fără să nominalizeze: “avem colegi în Consiliul Județean care consideră că noi trebuie să dezvoltăm firma și Consiliul Județean trebuie să vândă pantofi”.
Atunci NVP a avansat și cifre: dacă va cumpăra fabrica, va crește cifra de afaceri a Clujana la cel puțin 100 milioane de dolari în 5 ani, în condițiile în care la acea vreme fabrica rula mai puțin de 100.000 de dolari pe an.

Citește și:

AUDIO Fost inspector fiscal ajunge director la Clujana. Când vede situația, se apucă cu mâinile de cap

 

Povești cu pești: CJ Cluj laudă Clujana, dar fabrica adună milioane de lei datorii anual

Aici anunțul complet de licitație

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.