Închide

Amplu proiect pentru copiii cu nevoi speciale din județul Cluj

ActualitateDezvoltareEducaţieSănătateSocial by Actual de Cluj - feb. 14, 2017 0 313

Consiliul Județean Cluj a finalizat un amplu proiect dedicat copiilor cu nevoi speciale, în parteneriat cu Fundația Estuar. Este vorba despre proiectul „O lume nouă, veselă pentru fiecare copil cu nevoi speciale”, finanțat prin intermediul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014, prin Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) în calitate de operator al programului ”Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și promovarea incluziunii sociale”.

Demarat în 6 februarie, 2015, proiectul a urmărit creșterea gradului de incluziune a nu mai puțin de 948 de copii cu nevoi speciale, din care 180 de etnie romă, prin implementarea de servicii integrate educaționale, inovative, de stimulare senzorială, social comportamentală și educație informală. În baza finanțării – 100% nerambursabilă – a fost achiziționată și aparatură de ultimă generație, în  școlile din județul Cluj pentru copii cu nevoi speciale.

Pe parcursul celor 25 de luni de implementare a proiectului au fost amenajate opt camere de stimulare multisenzorială (Snoezelen) la tot atâtea instituții de învățământ special aflate sub autoritatea Consiliului Județean, profesorii fiind instruiți pentru intrarea în acestea împreună cu copiii. Totodată, au fost dotate cinci cabinete de specialitate ale Școlii Gimnaziale „Kozmutza Flora”, au fost achiziționate aparate Solisten pentru patru școli speciale și au fost instruiți patru specialiști pentru aplicarea terapiei Tomatis, nivel 1. De asemenea, cei 377 de psihopedagogi, terapeuți, educatori, profesori și voluntari implicați în proiect au contribuit la organizarea de ateliere de creație la cele nouă școli speciale finanțate din bugetul județului Cluj și activități extra-curiculare și de petrecere a timpului liber – excursii diferențiate pe grad de handicap și de vârstă, vizionare de film, vizită la o fermă de animale, realizarea serbării de Crăciun cu distribuirea de pachete cadou la fiecare școală, distribuirea de hanorace și rucsacuri personalizate pentru copiii cuprinși în grupul țintă al proiectului etc. În plus, în vederea îmbunătățirii șanselor de integrare socială, echipa de implementare a proiectului a organizat acțiuni complementare dedicate însușirii și deprinderii de noțiuni elementare legate de igiena personală.
Relevant în ceea ce privește rezultatele proiectului este și faptul că, urmare a interesului ridicat pe care l-a trezit, grupul țintă al proiectului a cunoscut o creștere cu 294 de copii, astfel încât, la finalul acestuia, nu mai puțin de 1.242 de copii au beneficiat de pe urma acestuia.

Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 2.161.644,19 lei, din care valoarea grantului SEE a fost de 85%, în cuantum de 1.837.397,56 lei, restul sumei de 324.246.63 lei fiind asigurată prin cofinanțare publică de la bugetul de stat.

Foto jos: conferinta de inchidere a proiectului, la sediul Consiliului Judetean Cluj

16640750_1206671636113116_5841163896846960825_n

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare