Închide

Amenajări noi pe mal de Someș

Actualitate by Kristina Reştea - apr. 26, 2016 0 977

 

Noi spații pentru plimbare și unele dedicate evenimentelor vor fi inaugurate cu prilejul ediției din acest a proiectului Someș Delivery, derulată în 18-19 iunie. Un pavilion, o nouă gradenă, o alee de promenadă și un loc de întâlnire apar pe mal de apă, în cadrul conceptului care a arătat și anul trecut că Someșul poate oferi și altfel de spații publice.

Someș Pavilion va fi amenajat la extremitatea dinspre râu a scuarului dintre Cluj Arena și Parcul Central și va fi folosit ca loc dedicat evenimentelor, precum dezbateri, concerte live și cele dedicate copiilor. „Este unul din punctele prin care Someș Delivery încearcă să creeze o zonă unitară și integral accesibilă pietonilor între Parcul Central, spațiile de joacă de lângă Cluj Arena și malurile râului”, spun organizatorii. Un loc de promenadă, Someș Alley, va fi dedicat plimbărilor pe malul râului. Gradena Someș View, gândită ca un punct de belvedere, va permite admirarea întregii porțiuni a râului dintre podurile Napoca și Garibaldi, tronsonul pe care echipa Someș Delivery și-a propus să îl pună în valoare cu prilejul celei de-a doua ediții a acestui proiect.

Tot la inițiativa echipei Someș Delivery, a fost amenajat deja un loc de întâlnire pentru comunitate, pe strada Gabril Musicescu, aproape de intersecția cu strada Sigismund Toduță. Acesta a fost realizat cu sprijinul Asociației Studenților Arhitecți din Cluj, iar aici au loc săptămânal întâlniri cu riveranii, pentru ca orice proiect realizat în zonă să includă și viziunea acestora despre cartierul în care locuiesc. În restul timpului, acest loc poate fi folosit ca spațiu de relaxare de oricine petrece câteva minute în zonă.

Vezi și:

FOTO. Pavilion nou pe malul Someșului. Se inaugurează duminică

„Noi asumăm aceste amenajări ca fiind unele temporare, deci pot fi strânse și a doua zi după Someș Delivery. Pentru cele care sunt reușite vom depune însă cerere de prelungire în spațiu, probabil pe perioada verii. Trebuie făcută cerere lunar. De permanentizat nu se pune problema, nu sunt facute (ca materiale) ca să reziste. Important e să testam ideile de amenajare – pe cele mai bune sperăm să le implementeze pe termen lung cei abilitați”, spune Mihai Mateiu, coordonator Someș Delivery.

Concurs pentru idei pe mal de apă

Organizatorii Someș Delivery au lansat și un concurs și îi invită pe toți cei care își doresc un altfel de râu – viu, animat, un spațiu de întâlnire și de recreere – să vină cu idei. Până la termenul limită de 4 mai, pot trimite idei de alte amenajări și de evenimente toți cei care consideră că râul merită pus în valoare și readus în atenția locuitorilor orașului. „Asemenea proiecte pot fi trimise de orice persoană, grup sau organizație, indiferent de pregătirea sau experiența profesională. Sunt căutate idei de amenajări temporare, care să folosească spațiul public, fără să afecteze mediul înconjurător. Indiferent de domeniul din care provin (arhitectură, mediu, muzică, arte vizuale, aplicații online, sport, gastronomie, urbanism etc.), proiectele trebuie să încurajeze apropierea locuitorilor de râul care le străbate orașul. Acestea trebuie să urmărească o folosire naturală a Someșului, nu una ocazională, festivalieră. Sunt căutate proiecte care să nu afecteze mediul, ci, din contră, care să urmărească reciclarea, reutilizarea și post-utilizarea. Propunerile trebuie să poată fi gestionate integral de propunători”, precizează organizatorii.

Premiile constau în sume de bani de până la 5.000 de lei și sunt destinate implementării proiectelor câștigătoare. Juriul care va face selecția e compus din Alexa Băcanu, Miki Braniște, Mihai Mateiu, Adriana Măgerușan, Marius Moga, Șerban Țigănaș și un reprezentant al comunității. Mai multe informații despre concurs găsiți AICI.

Deocamdată clujenii nu s-au grăbit să propună soluții de noi amenajări. „Nu ne facem griji. Și anul trecut proiectele au intrat în ultimele câteva zile”, spune Mateiu.

„Ne-ar plăcea să primim și propuneri de instalații artistice potrivite pentru malurile Someșului, convinși fiind că ele pot pune în valoare spațiul și crește atractivitatea lui, așa cum pot destinde sau provoca la meditație trecătorii. Și pentru că „monumentele” pot fi și altfel decât grave, seci și definitive!”, spun inițiatorii Someș Delivery, cu exemple din alte locuri:

By Florentijn Hofman Sursa foto: http://inhalemag.com/florentijn-hofmans-projects/

By Florentijn Hofman
Sursa foto: http://inhalemag.com/florentijn-hofmans-projects/

By Florentijn Hofman Sursa foto: http://news.buzzbuzzhome.com/2013/05/florentijn-hofman-public-artwork.html

By Florentijn Hofman
Sursa foto: http://news.buzzbuzzhome.com/2013/05/florentijn-hofman-public-artwork.html

Ce e Someș Delivery

Someș Delivery e un proiect independent organizat de Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România și Asociația miniMASS, care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Acesta abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară. Someș Delivery urmărește să identifice potențialul, dar și problemele fiecărui spațiu, prin concursuri de idei și amenajări, prin evenimente care implică riveranii și comunitatea în general, toate organizate cu respect pentru mediul natural.

 

Între timp, primăria și OAR Transilvania au în pregătire lansarea unui concurs pentru parcursul Someșului, despre stadiul căruia mai puteți citi și aici:

FOTO. Plimbare pe mal de apă, cu vedere la Cetăţuie. Concursul pentru Someş ar putea “primi” şi o bucată din deal

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.