Închide

Am vizitat singura școală cu terenuri de sport deschise pentru comunitate din Cluj ca să arătăm că directorii de școli sunt fricoși degeaba

EducaţieTop News by Mihai Prodan - iul. 11, 2017 5 1715

O școală mică din aglomeratul cartier Mănăștur dă lecții tuturor directorilor de școli din județ reticenți de ani de zile la ideea deschiderii terenurilor de sport pe durata verii: le-a deschis pe ale sale de la înființare iar pagubele materiale – frica maximă a directorilor de școli – sunt insignifiante. Cealaltă frică a directorilor de școli și a șefilor lor de la Inspectoratul Școlar, riscul de accidente, e și ea neîntemeiată: n-au existat până acum.

Școala Christiana din Mănăștur se găsește pe aleea Moldoveanu cea leagă cele două capete ale celei mai aglomerate străzi din Cluj-Napoca, Mehedinți. E o clădire mică, cu un etaj, iar în curte au fost amenajate două terenuri de sport – unul cu pietriș și iarbă pentru fotbal, cu două porți, și un al doilea cu asfalt, pentru baschet, volei și minifotbal. E deschisă din 2004, când în clădirea cu două niveluri au început să fie organizate cursuri pentru copiii care au abandonat școala, prin programul A doua Șansă. Fundația Christiana prin care funcționează ca centru de zi funcționează din 1998 și le oferă copiilor diverse activități, ca pictura, șahul, lecții de pian ori dansuri și lucru manual.

Pe coordonatorul centrului, Claudiu Precup, l-am găsit în această dimineață în biroul său de la parter, iar cele două geamuri din încăpere dau spre cele două terenuri de sport. Explică dezamăgit, de la bun început: „anul trecut am fost la două școli să le propun și lor să lase terenurile de sport deschise pentru sport, după aceea mi-au comunicat că nu a vrut Consiliul de Administrație, se tem că vor fi distrugeri”. Școala Christiana e deschisă de ani de zile, deci au existat distrugeri? Foarte puține, spune el și exemplifică: un geam a fost spart chiar în această primăvară, de o minge scăpată de pe terenul de sport și o parte dintre cărămizile de sticlă dintr-un mic zid de la intrare au fost și ele sparte cu pietre, deci întregul zid va trebui reconstruit. Cam acestea ar fi, în zece ani. „Dar ne asumăm”, adaugă el. „E păcat să avem resurse și să nu le folosim la maxim pentru comunitate, așa că lăsăm curtea deschisă. Dacă vin unii și sparg? Se întâmplă în 1, 2, 5% din cazuri, dar ne-am asumat asta pentru ceilalți 95%”.

În multe zile, adaugă el, curtea e plină, inclusiv cu bunici și copii, căci terenurile de sport au și bănci pe margine, și puțină verdeață. Cea mai mare aglomerație e iarna, dacă se întâmplă să și ningă: micuța colină ce mărginește școala e plină de copii care se dau cu săniile iar iarna trecută am observat că cineva, probabil un părinte, a scos două panouri din gard ca accesul să fie mai facil.

Trebuie adăugat însă că de câteva săptămâni aici nu se poate juca baschet – cel puțin o vreme inelele au fost demontate, ca în cazul școlilor despre care primarul Emil Boc tuna și fulgera că e un exemplu de închidere a școlii față de elevi. În acest caz, explică Precup, decizia de a demonta inelele a venit la reclamațiile unui vecin care se plângea că mingea face prea multă gălăgie. Peste o vreme, promite el însă, vor fi montate la loc.

Azi, când reporterul actualdecluj.ro a vizitat școala, pe terenurile sale se jucau doar doi copii – mai mulți, în orice caz, față de generoasele terenuri de sport de vizavi, unde funcționează școala „Liviu Rebreanu” – aici am fost vineri și am întrebat dacă e permis accesul, răspunsul a fost negativ. Azi însă, semnalăm că ambele porți de intrare au fost deschise iar secretara spune că accesul pe terenurile de sport e permis – chiar dacă doar pentru elevii școlii, ce trebuie să fie legitimați la intrare.

Amintim, deschiderea terenurilor de sport din interiorul școlilor, cel puțin în Cluj-Napoca, e una spinoasă și durează de ani de zile. Ameinințările primarului Emil Boc și ale viceprimarului Dan Tarcea, cum că se va ajunge până la schimbarea de directori de școli dacă măsura nu va fi implementată, au rămas fără ecou. O Hotărâre de Consiliu Local din Cluj-Napoca ce decide că terenurile de sport ale școlilor trebuie să rămână deschise și după-masa a rămas neimplementată până acum câteva zile, deși e veche din 2009. În final, vineri inspectorul școlar șef Valentin Cuibus a trimis o circulară în toate școlile din Cluj-Napoca în care a cerut organizarea unui program de supraveghere a terenurilor de sport de către profesori și deschiderea acestora pentru elevi. Citește detalii:

VIDEO Se deschid curțile școlilor, în Cluj: liber la sport pe durata verii

5 comentarii

  1. Da, foarte bună ideea!
    Însă invităm reporterul să vină seara seara după ora 20:00 – 21:00, când sunt acolo tineri adolescenți, poate chiar peste 20 de ani, și bat mingea încontinuu!!! Sau invit reporterul să petreacă un weekend într-unul din apartamentele care au geamuri chiar deasupra acelui centru. Seara e o gălăgie infernală! Și nu e vorba de copii, e vorba de oameni în toată firea! Care stau acolo și mănăncă semințe! Nu pentru astfel de activități este destinat acel spațiu.

    Repet, ideea e bună! Însă ar fi nevoie și de un regulament, totuși. S-a chemat poliția de ”n” ori pentru nerespectarea orelor de liniște.

  2. E incredibil cum anumite persoane se trezesc sa scrie despre lucruri pe care, de fapt, le cunosc intr-un mod foarte superficial. Locuiesc aproape de Christiana: da, este adevarat, ziua vin copii inclusiv de la gradinita , impreuna cu educatoarele si se joaca foarte frumos, totul se petrece intr-o maniera cat se poate de civilizata, ghidata, monitorizata care sa nu ne ingradeasca linistea noua, locatarilor. E minunat. Din nou, iarna cand copiii vin cu saniile este foarte frumos. Cand se lasa, in schimb, seara (mai ales vara), incepe haosul, un haos care dureaza si dureaza si nu se mai termina. Faptul ca niste baieti si fete care ne obliga sa ascultam o muzica (chiar si cu toate geamurile de la apartament inchise) pe care noi nu cerem sa o ascultam, respectiv sa toleram in continuu o poluare fonica determinta de acel zgomot de minge pe care, din nou, noi nu dorim sa il ascultam si nu avem de ce sa fim obligati sa il suportam nu ajuta pe nimeni cu nimic. Personal, imi pare rau ca nu am filmat in urma cu un an un act sexual petrecut intre doi minori chiar in fata cladirii. Ma intreb si acum: oare s-a sfarsit cu un avort? Totusi, ce paradoxal, nu? Act sexual langa Christiana, in interiorul careia exista si un mic altar. Si imi pare foarte rau pentru acei copii care vin, se distreaza, povestesc, bat mingea pana nu mai pot, fumeaza, beau, lasa gunoaie si ne strica linistea zi de zi, iar ei isi strica…viata. A face sport este ceva absolut benefic, dar faptul ca ii oferi unui copil o minge si un teren si timp nelimitat de enervat vecinii nu il ajuta prea mult, dar, in fine, mai nou societatea romaneasca asa conceptualizeaza procesul educativ. In fond, copiii aceia sunt absolut nevinovati…de fapt, nu, nu sunt doar nevinovati, ci sunt niste victime. Este vinovata societatea care nu reactioneaza (am vorbit cu mai multi vecini care sustin ca de abia mai suporta tot zgomotul acela, dar le este frica sa actioneze si subliniez ca unii dintre acesti vecini sunt chiar rude ale acelor copii care stau acolo seara de seara…sunt persoane al caror cuvant e nul in fata propriului copil), politia care ii lasa in pace de fiecare data si, mai ales, conducerea acestui centru care este absolut ignoranta cu privire la ceea ce inseamna autoresponsabilizarea si eficientizarea procesului educativ. As putea sa continui mult si bine, dar…..probabil….conducerea acestui centru, la fel ca pana acum, va continua aceasta mascarada de prea mult prost-gust. Mi-e atat de sila de tot ce inseamna acest subiect, iar daca m-as afla in locul persoanei care a scris minunatul articol mi-ar crapa obrazul de rusine. Chiar nu stiti despre ce scrieti! Rusine! In ceea ce priveste promisiunea extraordinara a parintelui de a pune la loc cosurile, abia astept, sa le puna cat mai repede! Felicitari pentru indobitocirea societatii romanesti! Amin!

  3. hai nu va mai fie sila.
    e o idee extraordinara. am crescut langa scoala, si bateam zilnic mingea acolo. pe vremea mea nu erau inchise. si nici nu conta daca era, oricum saream gardu.
    pacat ca au fost inchise pana acum. daca dupa 10 is probleme, chemati politia si le rezolvati, dar nu obligati copii sa stea toata ziua in casa la tv !!!! asta inseamna indobitocire

  4. Nu ne e silă. Chiar sunem de partea programului. Și eu am crescut acolo. Dar să fie un program pentru copii, cu respectarea circularei dată de către Inspectorat. Adică, să ne respectăm noi între noi. Nu obligă nimeni copiii să stea în casă la TV. Vezi ce înseamnă dacă interpretezi un text așa cum vrei tu?

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.