Am avut anul surprizelor la Cluj. Ce să recitești în 2017. Recomandările...

Am avut anul surprizelor la Cluj. Ce să recitești în 2017. Recomandările Cosminei

by -
1 429

2016 a fost anul unor reconfigurări politice semnificative. Primele două mari partide, PNL și PSD , au trecut prin cele mai mari frământări, iar rezultatele lor electorale s-au schimbat surprinzător, în numai câteva luni, de la alegerile locale la cele generale.

Dacă PNL și-a păstrat statutul de partid câștigător la alegerile din iunie, prin locomotiva Emil Boc, PSD a jucat cea mai proastă carte electorală, renunțând la propriul candidat, Aurelia Cristea, în favoarea independentului Octavian Buzoianu. În vreme ce Aurelia Cristea se afla pe un val crescut de notorietate, datorită Legii Antifumat – cu un potențial de creștere de 20 de procente – independentul Octavian Buzoianu a obținut lamentabilul scor de 8%.

Astfel PSD s-a situat în municipiul Cluj Napoca de abia pe un loc 3, în condițiile în care la nivel național, partidul a depășit PNL-ul cu peste 6 procente, câștigând pentru prima oară, în istoria postdecembristă, primăria generală a capitalei și cele șase sectoare. Un astfel de eșec nu a rămas fără urmări, liderul central Liviu Dragnea a dizolvat biroul executiv județean, instalându-l președinte interimar al organizației județene pe tânărul Horia Nasra, purtătorul de cuvânt de la acea vreme al filialei. În acest timp, în PNL lucrurile s-au reașezat, la umbra ocrotitoare a „tătucului” Emil Boc. El a fost reales primar al Clujului la al patrulea mandat, cu un scor amețitor de 65%.

La Consiliul Județean a revenit fostul senator Alin Tișe, a doua locomotivă a partidului. Cei doi și-au marcat teritoriile în noul PNL și au anihilat orice tentativă a vechilor liberali de a mai controla partidul. De pildă, fostul lider Marius Nicoară a rămas în ingrata calitate de „asistat” electoral al vechilor PDL-iști care de abia au mai consimțit să-i asigure un loc în Senat. Din garda tradițională a PNL-ului, la împărțirea bucatelor, au mai rămas doar doi apropiați de-ai lui Nicoară: deputatul Adrian Oros și vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Mînzat.Dacă la alegerile locale, PNL a reușit să depășească PSD cu procente bune, în decembrie, practic, cele două partide au fost umăr la umăr.

Mesajul național al social-democraților a atins până și electoratul dur și consecvent al lui Emil Boc. Acesta n-a mai reușit să tragă partidul după el. Majorarea pensiilor și salariilor din guvernarea PSD par să fi bătut argumentele tradițional populiste ale primarului. Tocmai din acest motiv, PNL Cluj s-a clasat, la aceste alegeri, cu numai un procent în fața PSD. Astfel că anonimii social-democrați, Horia Nasra, Vasile Ilea și Cristina Burciu, s-au ales cu mandate în noul Parlament, întrecând toate pronosticurile liderilor de partide. Scorul neașteptat de slab al PNL la Cluj se explică și prin surpriza USR. Oamenii lui Nicușor Dan din Cluj – cel puțin doi dintre ei recunoscuți cu orientare de stânga – au reușit să preia o bună parte din electoratul elitist de dreapta al PNL-ului.

Putem spune, în concluzie, că anul 2016 consfințește un echilibru politic semnificativ la Cluj. Atât PSD cât și PNL ocupă același număr de mandate, și la Senat și la Camera Deputaților. USR a devenit a treia formațiune a Clujului. UDMR își păstrează zestrea electorală, iar ALDE a revenit pe un trend ascendent, trimițând un parlamentar în Camera Deputaților. Vă invit să revedeți cele mai importante materiale care au prezentat evenimentele politice ale anului 2016, la Cluj.

 

Comments

comments

UN COMENTARIU

Scrie un comentariu