Închide

Alimentare de stoc în cea mai scumpă piață rezidențială a țării: peste 4000 de locuințe, în lucru în polul Cluj-Napoca și satelitul Florești (Studiu)

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 24, 2017 1 1572

Peste 25.000 de locuințe se află în construcție și ar urma să fie livrate în acest an în principalele piețe rezidențiale regionale din România, potrivit unui raport de piață realizat de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker Romania. Cea mai mare piață rezidențială din România este regiunea București – Ilfov, urmată de Cluj – mai precis, este vorba în special de municipiul Cluj-Napoca și de „satelitul” Florești.

În regiunea Bucuresti – Ilfov ar fi în prezent în dezvoltare aproximativ 12.000 de locuințe în proiecte rezidențiale care ar urma să fie livrate in acest an, „dacă dezvoltatorii își vor respecta ritmurile de construcție anunțate”, precizează reprezentanții Coldwell Banker. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 7.200 de unități (59,5%), sunt reprezentate de locuințe „mass market”, adică proiecte rezidențiale amplasate în zonele mărginașe ale orașului sau în interiorul marilor cartiere, care aduc locuințe cu suprafețe mai mici sau similare cu cele ale locuințelor vechi. Acestea sunt incluse în proiecte care oferă un număr limitat de facilități. Consultanții spun însă că se consolidează și segmentului „middle market” – aproximativ 4.500 de locuințe incluse în proiecte rezidențiale cu amplasament mai bun, în interiorul inelului median al Bucureștiului, în zona de nord a orașului sau în apropierea marilor centre de afaceri, urmând a fi livrate în 2017. Aceste proiecte sunt formate din locuinte cu suprafețe similare sau mai mari comparativ cu ale apartamentelor vechi, cu finisaje peste medie și cu facilitati variate puse la dispoziția viitorilor locatari. Aproximativ 500 de locuințe premium și de lux ar urma să fie livrate în acest an în București și împrejurimi.

 

Locul 2 la numărul de locuințe, locul 1 la prețuri – Cluj-Napoca

A doua piață rezidențială a României, după dimensiuni, este reprezentată de Cluj-Napoca și împrejurimi, în special Florești. Consultanții subliniază că în a doua jumătate din 2016 Clujul a devenit și cea mai scumpă piață rezidențială din țară (depășind, în mod atipic, chiar capitala), cu preț mediu de vânzare a apartamentelor ce a trecut de pragul de 1200 euro/mp. Creșterea pieței din regiunea Cluj e pusă de specialiști pe seama evoluției ascendente a cererii de locuințe, alimentată de creșterea economică și, mai cu seamă, de sectorul IT și de centrele de servicii. Cât despre Florești, menționăm că localitatea din imediata vecinătate a muncipiului a cunoscut în ultimii ani un asalt al investițiilor imobiliare, administrația dovedindu-se depășită în mai multe rânduri de problemele locuirii în cea mai mare comună din țară: locuitorii din Florești au reclamat haos imobiliar, blocaje în trafic, dar au avut de suportat și o gravă problemă cu salubritatea în localitate. Chiar și aici, în afara municipiului, cumpărătorii care caută locuințe cu prețuri mai accesibile găsesc prețuri de 1000 euro/mp.  Datele Coldwell Banker Romania arată că aproximativ 4.200 de locuințe ar urma să fie livrate la nivel regional în 2017, cea mai mare parte (80%) a unităților aflate în dezvoltare în Cluj – Napoca adresându-se segmentului middle market, în timp ce cele aflate în dezvoltare în Florești țintesc în special cumpărătorii mass market. Mai precis, în Cluj-Napoca se află în construcție în acest moment 2.000 de unități locative, plus alte 1.200 în Florești, la care se mai adaugă aproximativ o mie ce trebuiau finalizate anul trecut, conform datelor Coldwell Banker. Acestea mai completează că venitul mediu e de 550 de euro – o cifră depășită doar de București și Ilfov. „Oferta nouă pusă pe piață înregistrează ritmul foarte bune de vânzări, cu un grad general de absorbție de peste 90% până la livrarea proiectelor”, spun consultanții Coldwell Banker. Zona Sopor sau fosta platformă industrială Iris se numără printre cele mai noi „scene” de șantiere de locuințe, iar zona Parcului Feroviarilor e de așteptat să atragă proiecte rezidențiale, mai ales cu mult promisa reabilitare a parcului de 5,3 ha.

„Având în vedere cererea și rata mare de absorbție a locuințelor nou-construite în Cluj-Napoca și zonele limitrofe, ne așteptăm ca prețurile de tranzacție să încetinească trendul crescător, semnificativ în 2017, și constatăm condiții care de obicei rezultă în stabilizare pe anumite sub-segmente ale pieței”, mai arată studiul.

De altfel, în analiza de început de lună, portalul Imobiliare.ro marca o evoluție atipică pe piața locuințelor de la Cluj: au stagnat prețurile cerute tocmai în orașul-“vedetă” al pieței imobiliare locale, centrul urban cu cel mai mare preț mediu cerut pentru un apartament.

Cel mai mare portal imobiliar din țară, în analiza lunară de prețuri: “Și-a atins Clujul potențialul maxim pe piața imobiliară?”

Consultă AICI studiul integral Coldwell Banker

Pregătirile de proiecte, așa cum se reflectă ele din documentele autorizate, arată ritmul susținut în care dezvoltatorii lucrează pentru a construi pe piața clujeană. Amintim că suprafața totală autorizată de clădiri rezidențiale din județul Cluj a depășit anul trecut un milion de metri pătrați, potrivit cpi.imobiliare.ro. Asta înseamnă că județul transilvănean a depășit Ilfovul și Bucureștiul. În top 10 județe cu cea mai mare suprafață autorizată în primele două luni ale acestui an, județul Cluj se află însă pe locul al cincilea – cu aproape 70.000 mp. Adică în urma Bucureștiului, Brașovului, Iașiului și Ilfovului.

 

Viitoarele locuințe ale clujenilor: 1 milion de metri pătrați – suprafața de clădiri rezidențiale autorizate într-un an la Cluj

Schimbări imobiliare pentru nordul industrial al orașului: proiect nou cu sute de apartamente în zona Bulevardului Muncii

Crivii, Darian: programul “Prima casă” nu mai ajută, distorsionează piața. “Statul amplifică riscul apariției unei noi bule imobiliare, care va putea exploda oricând”

Clujul e totodată și cel mai scump oraș din România, pe segmentul imobiliar.

Unde e cel mai greu să fii chiriaș de România? La Cluj. Vezi cifrele poverii

 

 

Câte locuințe se fac în celelalte mari orașe ale țării (studiu Coldwell Banker)

Sibiul a înregistrat în ultimii ani o dezvoltare semnificativă pe segmentul rezidential, datorată unei cereri susținute venite ca urmare a dezvoltării regionale pe segmentele producției de componente auto, industrial și retail, arată raportul imobiliar. Astfel, aproximativ 2.900 de unități ar urma să fie finalizate în acest an în regiune.  Aproximativ 2.100 de unități rezidentiale ar urma să fie finalizate și în Brașov și împrejurimi, in creștere cu 10,5% comparativ cu anul anterior. Constanța reprezintă una dintre cele mai mari piețe rezidențiale din România, cu peste 15.000 de locuințe finalizate în ultimii nouă ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În acest moment se află în constructie aproximativ 1.400 de noi locuințe in Constanta și împrejurimi, potrivit datelor Coldwell Banker Romania, gradul anual de absorbție al locuințelor nou dezvoltate fiind estimat la 80%. Iași și Timișoara reprezintă alte doua piețe rezidențiale din România, unde anual sunt livrate peste 1.000 de locuințe noi în ansambluri rezidențiale, în timp ce Craiova, Oradea și Pitesti sunt orașele cu cea mai semnificativă dezvoltare din rândul piețelor regionale unde se livrează anual sub 1.000 de locuințe noi.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare