Închide

Alba Iulia, recunoaştere de „Smart City”. O parte dintre aplicaţiile „oraşului deştept” sunt concepute la Cluj

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 03, 2017 0 693

Clujul vrea să candideze pentru titlul de Capitală a Inovării în următorii zece ani, potrivit declaraţiilor administraţiei de la Cluj. Între timp, vecinii mai mici de la Alba fac şi ei paşi spre Tehnologie: proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018 a intrat pe lista de bune practici a competiţiei European Public Sector Award 2017 (EPSA). Urmează o serie de vizite din iulie până în spetembrie pentru a verifica rezultatele, iar la final de septembrie juriul va lua deciziile finale privind premianţii şi nominalizaţii. Deocamdată, municipalitatea din Alba Iulia e premiată cu un certificat de „bune practici”.

Municipalitatea din Alba Iulia a fost una dintre cele patru reprezentante din partea României în cadrul celei mai importante competiţii dedicate dezvoltării şi inovării în sectorul public: European Public Sector Award 2017 (EPSA). Vezi AICI lista oraşelor cu „bune practici” şi programul de desfăşurare al concursului în continuare.

„Ediţia din acest an a avut ca temă generală ‘Un Sector Public Inovativ în 2017 – Noi Soluţii la Provocări Complexe’ şi s-a derulat pe trei nivele: european şi naţional, regional, respectiv supra-local şi local. La această din urmă categorie, Alba Iulia s-a numărat printre autorităţile premiante care şi-au depus proiectele până la 1 mai, data închiderii apelului”, se arată într-un comunicat al Primăriei Alba Iulia. Trebuie menţionat însă că premiile se dau abia în septembrie şi mai sunt etape de evaluare. Aplicaţia Alba Iulia Smart City 2018 urmează să primească oficial Certificatul de Bună Practică din partea EPSA.

Proiectul de la Alba e lansat ca o colaborare între municipalitate, guvern și companii private, printre care şi firme din Cluj. Clusterului Cluj IT s-a implicat cu 21 soluţii, furnizate de către mai multe companii membre ale comunităţii Cluj IT, spun reprezentanţii clusterului clujean. Este vorba de companiile Arxia, AVITECH Romania, HyperMedia HPM, Life Is Hard, Optima GROUP, ArtSoft Consult, PARKING+PLUS, Cloud Soft, Solar Eco Systems SRL, Trencadis. Ca să vă faceţi o idee despre ce fel de proiecte se pot implementa la Alba, să dăm şi un exemplu: compania Arxia va pune la dispoziţia oraşului o soluţie de planning 3D. Planificatorul online permite desenarea de planuri urbane, zone verzi, spaţii interioare sau exterioare, incluzând plasarea pereţilor, uşilor, ferestrelor, suprafeţelor de tip podea, pavaj, gazon, mobilier de interior sau de exterior. Cele 21 proiecte produse de firme de la Cluj vizează mai multe domenii, spun reprezentanţii Cluj IT: transport, parcări publice, impozitare, comunicaţii, eficienţă energetică sau e-health (Sănătate).

Despre proiectele Cluj IT Cluster şi colaborarea cu primăria Alba Iulia, Oradea şi Cluj-Napoca puteţi citi şi aici:

Vizită “underground”, în lumea IT. Ce se întâmplă la un maraton de codare

Pe de altă parte, vise de smart City se anunţă şi în „Capitala Transilvaniei”. Clujul vrea să candideze pentru titlul de Capitală a Inovării, iar asta s-ar putea întâmpla cândva în următorii 10 ani, potrivit unei declaraţii reiterate de primarul Emil Boc chiar înainte de deschiderea de luna trecută a Conferinței Open Innovation 2.0, organizată de Directoratul General al Comisiei Europene, DG Connect, Grupul pentru Strategie și Politici pentru Inovare Deschisă (OISPG). De altfel, oraşul „smart” Cluj-Napoca apare adesea în declaraţiile de intenţie ale administraţiei şi ceva paşi s-au făcut, deşi unele aplicaţii au pornit poticnit (ticketing, parcări). Totuşi, primăria emite certificate de urbanism în format electronic, cetăţenii pot trimite sesizari online şi există şi o aplicaţie pentru parcările din centrul oraşului.

Vezi şi:

Următorul proiect în oraşul care se vrea “Capitală a Inovării” în zece ani: platformă de mobilitate

A mai apărut aici şi un consiliu. Primăria Cluj-Napoca a constituit la începutul anului 2017, alături de cele două clustere clujene de specialitate (ARIES Transilvania și Cluj IT), un nou consiliu: Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat și Inovare în IT.

IT-iștii clujeni, chemați în “smart city”. Voluntari?

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.