Închide

Ajuns vedetă pe marile scene ale lumii un tenor se stabilește la Cluj. „Prețurile de aici sunt și în alte locuri, îți iei chiar și la Viena de banii ăștia puțin mai în afară, dar eu cred că Clujul are potențial foarte mare și o să crească și mai mult”. Ce l-a convins și ce lipsește orașului

Cultură by Actual de Cluj - iun. 27, 2017 0 941

Un solist liric ce a ajuns la performanța să fi cântat pe mare parte din scenele importante ale lumii după ce a fost școlit la Cluj se stabilește aici, chiar dacă stă în oraș doar câteva zile pe an.

Ștefan Pop are doar 30 de ani, e tenor, de loc e din Bistrița, a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj și până la vârsta aceasta a reușit să adune o sumă substanțială de bani după ce a cântat pe cam toate scenele lirice importante ale lumii. Și-ar putea cumpăra casă în Viena sau Milano, dar vrea la Cluj – mai exact, a găsit una în Someșul Rece, pentru care vrea să dea 140.000 de euro. „Io-s ardelean, din Bistrița, am făcut școala la Cluj; chiar dacă vin cinci zile pe an aici, Clujul e casa mea, vreau să îmi cumpăr o casă aici”, spune el. „Sunt mulți soliști formați aici, Angela Gheorghiu și alții ca ea – majoritatea-s din Cluj sau cel puțin au terminat la Cluj. Clujul se mișcă foarte mult. Nu că n-aș putea să-mi cumpăra casă la Milano, dar Clujul are farmec, Clujul are două opere și filarmonică, nu mulți au. De șapte ani de când cânt non-stop am reușit să pun deoparte ceva bani. De doi ani tot umblu să găsesc o casă prin Cluj. Am încercat în centru, am găsit o casă la Someșul Rece, ori la Tarnița. Prețurile de aici sunt și în alte locuri, îți iei chiar și la Viena de banii ăștia puțin mai în afară, dar eu cred că Clujul are potențial foarte mare și o să crească și mai mult. Am 30 de ani, o să fiu pe drumuri 20 de ani și vreau să-mi stabilesc familia la Cluj. Stau foarte puțin acasă, dar vreau să am locul meu. La Milano sunt trei aeroporturi și acolo funcționează foarte bine trenul, ajungi și în Elveția. Dar aeroportul din Cluj s-a dezvoltat foarte mult, ai curse spre Italia, Spania unde sunt duși românii. Fac un efort în plus de 2-3 ore, dar ca acasă nu-i nicăieri. Plus că vreau și eu să-mi pun amprenta. Sunt foarte mulți colegi buni care vin la Cluj și cântă, vrem să ridicăm nivelul, în străinătate se vorbește mai mult despre noi”.

În plus, adaugă Pop, în România „încă se poate mânca bio, ceea ce e foarte important, carnea, ouăle, pui sunt de la oameni care vin în piață de la sat și aduc, e un plus foarte mare, e foarte important să mănânci sănătos”.

În schimb, consideră el, ce îi lipsește Clujului e … un metrou. „Dacă ar avea metrou l-aș compara cu Zurich, Bologna, Napoli”.

Să trecem în revistă pe scurt scenele unde Ștefan Pop a fost protagonist până acum: Hamburg, Viena, Paris, Londra, Seul, Shanghai, Moscova, Hong Kong și altele – inclusiv Clujul, unde de altfel a debutat. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. A debutat în România în stagiunea 2008-2009 pe scena Operei Maghiare din Cluj Napoca și pe scena Operei din Timișoara, iar în decembrie 2009 a apărut pentru prima dată pe o scenă internațională la Opera din Roma, în spectacolul cu opera Traviata, regizat de Franco Zefirelli. Pop e câștigător a numeroase competiții de profil, printre care Concursul Internațional de Canto din Seul, Coreea de Sud (2010) și Concursul Operalia de la Milano (2010). A cântat din 2009 pe mari scene ale lumii: Royal Opera „Covent Garden” din Londra, Balsoi Teatr din Moscova, Teatro dell’Opera di Roma, Staatsoper din Viena, Hamburgische Staatsoper, Israeli Opera din Tel Aviv, Opéra National du Rhin din Strasbourg și altele. În februarie 2012, Ștefan Pop a cântat pentru prima oară pe scena Operei din Paris, în rolul rolul Ducelui de Mantua din opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi.

Citește și:

Tenor clujean protagonist pe scena Operei din Tel Aviv, în spectacol cu distribuție internațională

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags