Închide

Ai un castel? Mai poți afla, în decembrie, ce să faci cu el

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 27, 2015 0 341

Vor să trateze castelele din Transilvania. Cu se cuvine. Așa că au pus la masă experți, proprietari sau admistratori de castele care le-au dezbătut sorta. Proiectul a fost pornit de Grupul Pont și următoarea întâlnire va avea loc în 11 decembrie. La final trebuie să rezulte o rețea care să schimbe soarta castelelor din Transilvania.
“Grupul PONT nu este o organizație specializată în patrimoniul cultural construit sau restaurare. Nu este o unitate turistică, nu se ocupă cu digitalizare sau cu rezervarea imobilelor; în toate domeniile menționate există organizații specializate în Transilvania, în România, iar acestea ne pot oferi experți în aceste domenii. Echipa noastră consideră situația castelelor din Transilvania ca fiind de natură istorico-culturală, economică, turistică sau socială, și credem că printr-o abordare care se extinde peste aceste ramuri, sectoare și domenii se poate atinge obiectivul de a oferi ajutor în găsirea unor soluții durabile în ceea ce privește viitorul acestor castele, respectiv dorim să ne asigurăm de mobilizarea unor surse semnificative”, a subliniat András Farkas, membru fondator al Grupului PONT.

Asociația clujeană a pornit Proiectul Castel în Transilvania – strategii și modele de dezvoltare este finanțat printr-un grant din fonduri norvegiene, peste 235.000 lei. Prin acest proiect se intenționează elaborarea unui profil strategic al castelelor și conacelor din Transilvania, crearea unei strategii, a unei metodologii și a unei rețele de experți pentru valorificarea respectivelor castele.

O primă întâlnire între echipă, proprietarii sau administratorii de castele și experți a avut loc în 17 august la Universitatea Sapientia. În cadrul conferinței, Csilla Hegedüs, vicepreședinte executiv UDMR pentru cultură și fost ministru al Culturii a subliniat că deja s-au făcut pași îndrăzneți înspre punerea în valoare a unor castele nerestaurate din Cluj, cum este cel de la Bonțida unde se organizează deja Festivalul Electric Castle. “Nu trebuie să ne fie teamă în implementarea unor soluții inovative în exploatarea monumentelor, deoarece sarcina noastră este exact aceea pe care ne-o angajăm, aceasta însemnând moștenirea unor valori de către copiii noștri, crearea unor noi locuri de muncă, iar datorită calității de cauză comunitară, acest subiect amplifică sentimentul de solidaritate națională. Ne-am confruntat cu multe critici referitoare la organizarea festivalului Electric Castle în incinta castelului Bánffy. Au fost multe temeri legate de starea în care ar putea ajunge castelul, o stare asemănătoare celei din anii ’90: se va prăbuși. Astăzi peste 120 de mii de tineri între 19 și 30 de ani vorbesc despre castelul cu origini maghiare din Transilvania, care îi întâmpină cu porțile deschise – ce poate fi acest fenomen dacă nu exploatarea și moștenirea valorilor noastre?”, a atras atentia Hegedus.

Ce spun moștenitorii de castele

Farkas Bánffy a abordat discuția din punctul de vedere al moștenitorului: conform celor spuse, există unele părți private în castele, spații în care tot timpul a trăit cineva, iar acest lucru nu trebuie să se schimbe nici astăzi, nu trebuie neapărat să se deschidă fiecare castel spre publicul larg. Povestind despre copilăria sa, și-a amintit: “Discuțiile despre sustenabilitatea castelelor erau unele de actualitate deja în acea perioadă. Familia noastră îi este recunoscătoare sferei civile pentru munca depusă în acest sens.”

“Acum șapte ani împreună cu soția mea am cumpărat castelul Daniel din Tălișoara, o decizie pe care nu am regretat-o pentru nici un moment. Renovarea castelului a fost o experiență deosebită, dar provocarea este să atragem turiști într-o localitate ascunsă. Aici ne pot ajuta experții de turism și de marketing” – a povestit Attila Rácz, proprietarul castelului Daniel din Tălișoara.

Vor vizita 300 de castele

În perioada următoare membri Grupului PONT vor vizita 300 de castele și conace pentru a evalua situația lor actuală și pentru crearea profilului acestora. Pe lângă acesta Grupul PONT va lucra pe lărgirea rețelei de experți și pe metodologia modulară ca acestea să fie prezentate și dezbătute la conferința din decembrie. O noua discuție despre soarta castelelor și potențialul acestora este programată pe 11 decembrie, urmând ca cei de la Grupul Pont să anunțe la momentul oportun detaliile manifestării.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu