Închide

Ai o idee pentru amenajarea Someșului? S-a lansat concurs pentru râul ignorat de oraș

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 28, 2015 3 1780

„Înscrie o idee despre cum putem reconecta râul cu orașul și locuitorii lui, iar noi te ajutăm să o implementezi în cadrul Someș Delivery”. E provocarea lansată de Ordinul Arhitecților din România, Fundația Cărturești și Asociația miniMASS, care propun un concurs pentru râul care traversează orașul. Și reprezentanții administrației au promis de câteva luni concurs pentru un masterplan, dar acesta nu a fost încă lansat. Așa că, între timp, inițiativele vin din alte direcții.

Someș Delivery ar fi varianta locală a evenimentului Street Delivery, manifestare care închide, temporar, străzi în București și, de curând, și la Timișoara și Iași. Ediția 2015 Someș Delivery este dedicată tronsonului de râu dintre podul Napoca și podul Horea. Termen limită depunere proiect este 21 mai, iar perioada de implementare ar fi 5-14 iunie.

Consultă AICI regulamentul concursului

„Bucata” de râu aleasă pentru 2015 ar fi o primă etapă într-un proces mai îndelungat, spun organizatorii. „Am gândit Someș Delivery ca un proiect cultural pe termen lung, al cărui scop generic este (re)apropierea clujenilor de Someș și utilizarea potențialului acestuia. Planul este să abordăm în fiecare an un alt tronson de râu, încercând să găsim prin concurs cele mai bune idei de amenajare și intervenții, consultând comunitatea și implicând-o în animarea zonei. Un proiect de mediu derulat în paralel urmărește igienizarea întregului curs al Someșului Mic. Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca vor beneficia la finalul fiecărei ediții de un raport concluziv care să le ajute în efortul de a transforma Someșul într-un spațiu valoros al clujenilor”, spun organizatorii.

Premiile constau în sume de bani destinate implementării ideilor câştigătoare. Numărul de proiecte care vor fi selectate şi sumele nu sunt fixe, dar s-au stabilit nişte limite superioare, au precizat organizatorii: 5000 de lei pentru proiectele care presupun construcţii, instalaţii şi amenajări, 1000 de lei pentru evenimente şi 500 de lei pentru aplicaţii online şi platforme mobile.

„Someș Delivery este o adaptare a conceptului Street Delivery la nevoile Clujul. Contextul în care se inserează este cel al unui oraș care a avut, istoric, o relație nefericită cu râul care îl străbate, dar a cărui administrație a înțeles necesitatea schimbării și a pus-o pe lista de priorități”, au completat inițiatorii proiectului.

 

plansa Somes Delivery

 

Propunerea echipei Someș Delivery pentru ediția 2015 este un pavilion multifuncțional ridicat pe spațiul verde adiacent apei de la începutul străzii Dragalina. „Mizele acestui pavilion sunt semnalarea faptului că pe Someș se întâmplă ceva, rolul de Punct info al evenimentului, valorizarea malului, crearea unei legături între acesta și Cetățuie și a unui acces la limba de pământ de la nivelul apei, precum și oferirea unei noi perspective asupra apei. Pe perioada desfășurării Someș Delivery 2015 el va găzdui o expoziție dedicată tronsonului, mai multe dezbateri și workshopuri, ateliere pentru copii și alte evenimente culturale”, au anunțat organizatorii evenimentului.

Echipa de proiect nu a avut deocamdată discuţii pe temă cu reprezentanţii OAR Transilvania implicaţi în pregătirea concursului pentru un masterplan pentru Someş (concurs anunţat de administraţie încă din ianuarie). „Ne dorim însă ca proiectul nostru să fie perceput ca un sprijin, ca un laborator de testare, prin intervenţii temporare şi feedback comunitar, în luarea deciziilor de amenajare a Someşului”, a menţionat Mihai Mateiu, managerul proiectului Someş Delivery.

Tema concursului:

Se caută „proiecte de amenajări temporare, instalații, animări/evenimente sau aplicații online dedicate părții de Someș cuprinse între podul Napoca și podul Horea care:

  • pot ține de arhitectură, urbanism, arte vizuale şi performative, muzică, film, sociologie, antropologie, sport, ecologie etc.
  • pot vorbi despre amenajare, dar și despre bune practici și bună vecinătate, cartier, trasee urbane alternative, legături, spațiu public, artă comunitară, stil de viață sănătos etc.
  • vor da valoare spațiului, oferind perspective noi, integrative, asupra râului
  • țin de folosirea cotidiană, firească, permanentă a Someșului, și nu de una ocazională, festivalieră
  • au în vedere posibilitatea transformării Someșului, în timp, într-o axă de legătură, prin amenajarea unor trasee alternative (pietonale, de biciclete) de-a lungul malurilor sale
  • pot fi gestionate în mod integral de propunători
  • nu afectează cadrul natural și sunt prietenoase cu mediul”

Concurs pentru masterplan, promis din ianuarie, încă în pregătiri

Între timp, filiala Transilvania a OAR a început să lucreze pentru pregătirea concursului promis în ianuarie de reprezentanții administrației, pentru amenajarea culoarul de apă. Numai că, înainte de asta, trebuie oficializată formula în care va fi gestionat concursul. Amintim că, la o dezbatere – „atelier de lucru” de început de an, primarul a promis că municipalitatea va lansa un concurs pentru un masterplan care să vină cu soluţii pentru culoarul Someșului. Se construiește caietul de sarcini de către primărie, caietul de sarcini care să fixeze atribuțiile organizatorului concursului. Primăria urmează să încredințeze organizarea în baza unui caiet de sarcini”, a menționat Dan Clinci, reprezentantul OAR Transilvania pentru subiectul temei de concurs. „OAR și-a exprimat disponibilitatea și dorința de a contribui la acest concurs și ca atare am început să lucrăm. Primăria își va stabili cerințele și forma pe care o vede pentru colaborare. Cu noi sau, dacă are alte preferințe, noi îi ajutăm și pe aceia, dacă vor”, a completat Clinci.

În toamna anului trecut Someșul a fost considerat ca fiind unul dintre obiectivele prioritare în dezvoltarea conceptului 2021. Au avut loc mai multe întâlniri de brainstorming în care se analizau diferite forme de activare culturală a Someșului. Una dintre ele a fost acest proiect care deriva din deja consacratul Street Delivery din București, o inițiativă a OAR care este manageriată de către Cătturești. Ei au vrut să vină la Cluj și au găsit această formă de manifestare”, a mai spus Clinci.

Citește și

 

Oraşul de pe Someş sau oraşul care şi-a întors faţa de la Someş? Primăria promite concurs pentru râul care traversează Clujul şi leagă Metropola

 

3 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.