Închide

Cum zboară porcii în agricultura de Expo Transilvania

Economie by Kristina Reştea - apr. 25, 2014 0 419

agrariaagrariaagraria

agraria

Cobor în “groapă”, denumirea populară a zonei din Mărăști unde e amplasat centrul expozițional cu acoperiș fragil (a se citi “precar amenajat”), și văd venind înspre aleea de acces o familie. O familie de oameni și, alături de ei, un porc zburător. Roz. Vin cu toții, oameni și baloane, dinspre târgul agricol care se desfășoară timp de patru zile la Cluj și unde se vând flori, brânză, animale și combine agricole. Baloanele se oferă.

Se văd de departe utilajele, iar în jurul clădirii expoziționale stau (fără să lucreze pământ, în zona parcării Expo) de la mașini de tuns iarba și tractoare verzi la utilaje ceva mai complexe. “Nu prea se vând în târguri mașini de mari dimensiuni, dar aici se stabilesc contacte, se testează produse. Dar în piață se cumpără astfel de utilaje; sunt zone, în sud, în Banat, unde se face agricultură pe suprafețe compacte mari, de 3-5.000 ha. În zona Transilvania, suprafețele sunt mai mici, de 2-300 de ha. O combină costă cam 400.000 de euro”, mi se explică. Îți iei două penthouse-uri sau faci agricultură? Aici, în zona utilajelor, e și locul de unde încep să zboare porcii roz – sunt niște baloane de promovare ale unui expozant. Există și văcuțe. Plutesc și ele. Aici se vând și plante și sunt expuse flori, dar ceva mai încolo vizitatorii dau de animale vii de fermă – oi, vite, cai, în zona expoziției de animale.

În clădirea expozițională standurile sunt mai multe decât vezi la târgurile decăzute ale ultimilor ani de criză, care lasă de obicei mari spații goale în imobilul Expo. Iar în standuri firmele vor să ofere de toate: apar de la servicii de consultanță și finanțare, la furnizori de echipamente pentru construirea sau utilarea de ferme (“verzi”), de la oferte pentru afaceri în zootehnie la asociații sau institute care fac cercetare. Țăranii cu pălării veniți, ca vizitatori, din împrejurimile orașului se amestecă cu băieții în costume, cu badge-uri, veniți ca expozanți. E forfotă în zona cu produse bio, dar și pe celelalte culoare, printre cataloage colorate, ecrane de prezentare, zone de întâlniri și socializare (mai ales în standurile companiilor care învârt milioane în agricultură).

“Agraria este cu siguranță cel mai mare târg pe care îl avem aici, ca număr de participanți, ca suprafață ocupată, ca interes. Ediția din acest an e cea mai mare din ultimii 3 ani. Și e firesc – în agricultura românească mai sunt multe de făcut, e nevoie de utilaje, de produse, de servicii. Sunt participanți din Germania, Austria, Italia, Danemarca, Olanda, Ungaria, Franța, Spania. Peste 50% dintre companii sunt firme străine sau mixte”, a menționat Ioan Avram, directorul Expo Transilvania. „Azi (vineri) am avut cam 7-8.000 de vizitatori. Nu am înțeles nici eu inițial ce e cu atâta lume, dar apoi mi-am dat seama că azi e sărbătoare, oamenii nu lucrează la țară, așa că au putut să vină la târg”, a concluzionat Avram.

Organizatorii de la DLG InterMarketing au anunțat pentru ediția actuală a Agraria, cel mai important târg agricol din Transilvania, 250 de expozanţi, din 11 ţări, pe o suprafaţă de 20.000 mp. Târgul poate fi vizitat până duminică.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare