Închide

Agerpres: Biblia în versuri, o lucrare unică în țară, va putea ajunge la români din toate colțurile lumii

Cultură by Actual de Cluj - Apr 15, 2017 0 164

Biblia transpusă în versuri, o lucrare unică în România, după unii specialiști chiar în lume, a fost scrisă de un clujean, iar în prezent este în curs de editare pentru diaspora românească din Europa și Statele Unite.
Scriitorul Ioan Ciorca a lucrat timp de 14 ani la transpunerea în versuri a Bibliei, de care s-a apucat la scurt timp după Revoluție, iar acum cartea sa ar putea ajunge la români din diferite colțuri ale lumii.

„Vor fi publicate toate cele 66 de cărți ale Bibliei, structurate în 21 de lucrări, în colecția ‘Carte pentru suflet’. O parte sunt deja publicate, iar în curând vor fi tipărite și celelalte, intenția editorului fiind aceea de a distribui cartea în comunitățile românești din Europa și America”, a spus, pentru Agerpres, Ioan Ciorca.

Acesta a precizat că cel care a luat decizia de a finanța lucrarea, pe care singur nu și-a permis-o până acum, deși este finalizată de mulți ani, este un investitor de origine română din SUA, care are afaceri și în Cluj.

Ideea de a face această transpunere în versuri a întregii Biblii i-a venit autorului atunci când a realizat că oamenii se îndepărtează de ea, în ciuda faptului că este una dintre cărțile fundamentale ale unei bune părți a omenirii și, în același timp, a românilor, altădată copiii învățând chiar cu ajutorul ei să deprindă cititul și scrisul.
În Vechiul Testament, Geneza, Prima Carte a lui Moise, începe astfel în traducerea lui Gala Galaction:

„1. La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul, 2. Și pământul era netocmit și gol. Întuneric era deasupra adâncului și Duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra apelor. Și Duhul lui Dumnezeu se mișca pe deasupra apelor”.

Iar în versuri: „1. La început, Dumnezeu Sfântul / A făcut cerul și pământul. / 2. Pământul era gol cuprins, / Iar peste-al apelor întins, / Al beznei val stăpân era. / Doar Duhul Domnului zbura / Peste a apelor pustie.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu