Închide

A închiriat palatul Josika și acum e bună de plată. Primăria obligată să plătească urmașilor lui Banffy încă 100.000 de lei din bani publici

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 13, 2014 0 1066

Moștenitorii din familia Banffy care au câștigat în instanță clădirea din Piața Unirii nr. 10 din Cluj-Napoca, numită și palatul Josika, urmează să primescă peste 95.000 de lei din bani publici, plus cheltuieli de judecată,  pentru că primăria nu le-a restituit, din 2010, în natură, zece apartamente libere de sarcini din respectivul imobil.

Consilierii locali vor discuta la ședința ordinară din 16 octombrie un proiect de hotărâre privind plata a 95.520 lei reprezentând lipsa de folosință și 11.565 lei reprezentând cheltuieli de judecată către Banffy Toma Ștefan Andrei, Banffy Adalbert Iosif, Banffy Frezsina Klara, Bannfy Andras Jozsef și Bojithe Cristina, moștenitorii care și-au câștigat prin instanță dreptul de proprietate asupra clădirii din Piața Unirii nr. 10. În 2010, administrația locală a mai achitat din bugetul local alți peste 20.000 de lei către aceleași persoane, cheltuieli de judecată și executorii pentru a li se restitui în natură cele zece aprtamente din clădire (aflate în patrimoniul primăriei și închiriate de aceasta). Din aprilie 2010 și până în 2012 primăria nu a făcut diligențele de a restitui în natură cele zece apartamente (închiriate și pentru care a încasat chirii de peste 13.000 de lei în cei doi ani) către moștenitori. De aceea, anul acesta plătește cei peste 95.000 de lei, bani stabiliți de instanța că ar fi fost încasați în perioada în care revendicatorii au fost privați de folosința asupra imobilului din Piața Unirii.

Moștenitorii conților au revendicat clădirea de 5 milioane de euro
Clădirea din Piața Unirii nr. 10 era proprietatea contesei Bethlen Gyorgyne, născută Paula Josik,  și a fost preluată de statul român prin decret în 1950. Contesa care moare în 1962 lasă clădirea prin testament soțului său, contele Bethlen Gyorgy, iar în cazul în care el nu revendică clădirea, verișoarei sale Banffy Maria. Contele moare și el în 1968 fără pretenții asupra imobilului. Banffy Maria moare în 1984, iar moștenitorii săi cer clădirea pe legile proprietății și prin instanță, având în vedere că primăria le respinge notificările pe Legea nr. 10/2001 de restituire în natură.

 

Primăria a vândut opt apartamente din Palatul Josika
Clădirea din Piața Unirii nr. 10, așa numitul palat Josika, clădire monument și evaluată de avocatul moștenitorilor la 5 milioane de euro (citește aici declarațiile date mediafax și preluate de hotnews) era împărțită în trei apartamente. Ap. 1 și 2 aprțineau de Unita Turism, respectiv Pharmapharm. Apartamentul cu nr. 3 a fost divizat de primăria clujeană în 18 apartamente. Cele cu nr. 5,9, 12, 13, 14, 15, 17, 18 au fost vîndute pe Legea nr 112/1995, iar cele cu nr. 3, 4, 6, 8, 10, 11, 16 și 7 au fost închiriate de autoritatea locală clujeană.

Pentru toate spațiile din imobil moștenitorii au pornit procese pentru a ajunge în posesia acetora sau a primi despăgubiri. La începutul anului, avocatul Romulus Luca, cel care reprezintă moștenitorii, spune că aceștia au câștigat posesia asupra imobilului printr-o decizie din 2013 a Curții de Apel Cluj prin care s-a constatat că imobilul a fost preluat de statul romând fără titlu, s-a dispus radierea dreptului de proprietate al Unita și predarea posesiei către moștenitori. Decizia fusese executorie, nu și irevocabilă, iar Unita a atacat-o la Înalta Curte de Casație și Justiție. Unita motiva că a cumpărat partea sa din clădirea de la satul român și că va continua procesele pentru a rămâne în posesia ei.

 

Palat neoclasicist

Palatul Jósika  a fost înălţat pe locul fostei reşedinţe clujene a principilor Transilvaniei.  Clădirea a devenit reşedinţa lui Anton Jósika (Antal Jósika), comitele Clujului, la mijlocul secolului al XVIII-lea. Pe vremea aceea, palatul avea doar un etaj. În 1828, János Jósika a refăcut palatul, ocazie cu care a mai fost adăugat un etaj, clădirea dobândind aspectul actual. La etajul întâi a funcţionat Cazinoul maghiar din Cluj, iar în perioada 1880-1902 Tabla regească. Clădirea a mai adăpostit de-a lungul timpului Palatul de Justiție, Curtea de Apel și Biblioteca Facultății de Medicină. Palatul a fost construit în stilului neoclasicist, elementul caracteristic al faţadei fiind porticul cu coloanele dorice dublate în perete de pilaştri, susinând un amplu balcon de fier forjat. Pe frontispiciul palatului, este consemnat, cu cifre romane, MDCCCXXVIII, anul 1828, anul renovării clădirii (vezi pe visitcluj cum arta palatul).

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare