Închide

A doua cea mai mare bancă din România, cu sediul la Cluj, intră pe piața din Republica Moldova, controlează o bancă cu BERD

EconomieTop News by Actual de Cluj - nov. 08, 2017 0 528

Singura bancă cu sediul în Cluj, ajunsă a doua cea mai mare din țară, anunță că vrea să se extindă în Republica Moldova, prin cumpărarea de participații în una dintre cele mai bănci de peste Prut, Victoriabank.

Banca Transilvania a anunțat azi că intenționează să investească în Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, unde cumpără 39% din acțiuni. Este pentru prima oară în ultimii zece ani când o bancă din afara Republicii Moldova îşi arată interesul pentru a intra pe respectiva piață, spun reprezentanții BT. Ca să poată cumpăra acțiunile, banca din Cluj are nevoie de aprobarea ambelor bănci naționale.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, principalul acționar al BT, deține și aceasta participații importante în Victoriabank iar asocierea dintre BERD și BT va deține majoritatea, după achiziție. În conformitate cu legislația în vigoare, aceștia vor face o ofertă pentru achiziționarea celorlalte acțiuni. „Victoriabank este o bancă solidă, bine poziționată pe piața bancară din Republica Moldova. Vedem potențial de creştere pe liniile de business pe care în mod tradițional Banca Transilvania are o bogată expertiză – IMM, retail, microcompanii – precum şi în ceea ce priveşte serviciile financiare digitale”, spune președintele Consiliului de Administrație al BT, Horia Ciorcilă.
Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate în Republica Moldova, 540.000 de clienți, 1.400 de persoane în echipă şi aproape 100 de sedii. Victoriabank are o cotă de 17% pe piața cardurilor bancare și are un sfert din terminalele Point of Sale (POS) din țară.
Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă din România, cu 7.000 de angajaţi şi peste 500 de sedii. Reprezentanții băncii din Cluj nu au precizat care a fost suma necesară pentru achiziția pachetului de 39% dintre participațiile Victoriabank.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu