Închide

A demarat şantierul întârziat pentru extinderea parcului industrial Tetarom I

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 04, 2014 0 569

 

 

Constructorii au dat drumul şantierului pentru extinderea parcului industrial de la Tăietura Turcului, după aproximativ trei luni de amânări. Proiectul a „început” cu o licitație contestată pentru adjudecarea contractului de execuție, iar lucrările au mai fost apoi amânate şi în așteptarea unei semnături de la Consiliul Județean, instituție care controlează parcurile Tetarom şi care a trecut recent prin schimbări la vârf, după arestarea președintelui CJ Horea Uioreanu.

 

Lucrările de modernizare şi extindere cu 16,8 hectare a Parcului Industrial Tetarom I, inaugurate cu ceremonie oficială vineri, vor fi realizate de asocierea formată din ACI Cluj, Nord Conforest SA şi Electromontaj, valoarea contractului fiind de 42, 1 milioane de lei, fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 50%, restul sumei fiind asigurată de Consiliul Judeţean. Lucrările ar trebui finalizate în cel mult 17 luni, iar pe şantier vor lucra aproximativ 100 de oameni.

 

De extinderea Tetarom I sunt interesaţi ocupanţii parcului, spun reprezentanţii CJ. „Interesul potenţialilor investitori este unul extrem de mare, printre cei care şi-au exprimat intenţia în acest sens fiind companii clujene de renume precum Banca Transilvania, Energobit sau Agressione Group, dar şi numeroase alte companii româneşti sau străine”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu. „Alături de dorinţa noastră de a atrage şi de a sprijini cât mai mulţi investitori străini, consider că o atenţie cel puţin egală trebuie acordată susţinerii investitorilor autohtoni al căror profit este reinvestit pe plan local”, a declarat Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte. Spre deosebire de Tetarom II (Bd Muncii) sau III (Jucu), unde investitorii-vedetă sunt străini (Emerson, Bosch, De’Longhi), ocupanţii Tetarom I sunt cu precădere companii locale, printre cei mai importanţi investitori de aici numărându-se grupul financiar BT sau cel din domeniul Energiei EnergoBit.

 

„Companiile de aici ar vrea să se extindă, dacă ar fi unde. De exemplu, Agressione ar mai avea nevoie de 1,5 ha. Avem tot felul de cereri, în Tetarom I putem vorbi de solicitări de maxim 5 ha”, a menţionat Viorel Găvrea, directorul Tetarom I. După întârzieri de aproximativ trei luni, proiectul a intrat în sfârşit în şantier, iar constructorii ar trebui să închidă lucrările spre finalul anului viitor. „Lucrările au început cam de două săptămâni şi ar trebui să fie gata până pe final de 2015. Nu ar trebui să fie probleme, decât dacă apar cine ştie ce lucruri neprevăzute. Proiectul a fost verificat, constructorii sunt firme serioase, graficul va fi respectat”, consideră Găvrea.

 

În cadrul proiectului de extindere vor fi realizate două hale de depozitare cu o suprafaţă utilă totală de aproximativ 4500 de mp, reţele de utilităţi publice, peste 550 de metri de drumuri şi 178 de locuri de parcare. În acest fel se urmăreşte atragerea, până în anul 2017, a unui număr de 47 de IMM-uri care vor crea minim 300 de noi locuri de muncă. În prezent, Tetarom I se întinde pe o suprafaţă de 320.000 mp, iar companiile instalate aici adună, cumulat, 2000 de angajaţim potrivit datelor transmise de CJ. Tetarom I găzduieşte o hală multifuncţională care cuprinde 1.700 de mp spaţii de birouri şi 3.200 mp de spaţii de producţie, un incubator de afaceri şi un Centru de afaceri. Printre ocupanţii parcului se numără EnergoBit, Banca Transilvania, RCC Consult, EGH Import Export, Agressione Expres Impex, Siemens sau CBC Development Design (cu un proiect deocamdată suspendat), valoarea totală a investiţiilor acestora cifrându-se la 60 de milioane de euro.

 

Bătaie pe contract şi conflict de interese

 

Asocierea condusă de ACI Cluj nu a „prins” contractul de execuţie din prima fază. Inițial, acest contract a fost adjudecat de asocierea Trustul de Instalații Montaj şi Construcții S.A. – Grup 4 Instalații S.A (firmă condusă de cel care este și președintele ACI, Ioan Așchilean). – Electroconstrucția Elco Cluj S.A. – Regia Autonomă a Drumurilor Județene Cluj. Oferta propusă pentru acest contract se ridica la suma 37.374.750 lei fără TVA. Clasată pe locul al doilea, compania ACI a depus o contestație, semnalând o situație de conflict de interese în cazul Regiei de Drumuri. În urma acestei mișcări, Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor a anulat rezultatul procedurii, iar consorțiul condus de ACI a preluat lucrarea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare