Închide

A apărut Ghidul Tranzacțiilor imobiliare, în varianta oficială: cât a costat, în medie, un apartament în Cluj-Napoca în 2015

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 22, 2016 0 4256

Sunteți în căutare de apartament și întâlniți doar oferte de peste 1.000 de euro/mp (uneori mult peste 1.000 de euro/mp), dacă doriți o locuință rezonabilă în Cluj-Napoca? Au sosit și cifrele oficiale ale pieței rezidențiale pentru anul încheiat: prețul mediu pentru apartamentele Clujului în 2015 a fost de 873 euro/mp. Mai precis, aceasta este valoarea apărută în ghidul realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului, utilizând date din contractele înregistrate la primărie pe parcursul anului trecut. Ghidul din acest an (cu date pentru 2015) se află la a treia ediție, a fost publicat azi și poate fi consultat AICI.

Potrivit datelor prezentate în ghid, în anul 2015 s-au consemnat 7007 tranzacții, cu o valoare totală de circa 358 milioane euro, în creștere valorică față de anul precedent cu circa 26%. După cum subliniază autorii ghidului, e „interesant de remarcat” că doar 25,7% din totalul tranzacțiilor au fost finanțate din credite bancare. Amintim, spre comparație, că în 2014 în Cluj-Napoca s-au tranzacționat 6.355 de proprietăți imobiliare. Dintre acestea, 383 de terenuri, 363 de case, 3.749 de apartamente și 1.860 de alte tipuri de proprietăți imobiliare. Valoarea totală a tranzacțiilor încheiate în 2014 pe raza Municipiului Cluj-Napoca a fost de aproximativ 283,9 milioane de euro. 84,5% dintre tranzacții au fost finanțate din surse proprii. Preț mediu: 832 de euro/mp (în 2014).

Vezi și:

Tranzacții de 284 milioane de euro pe piața imobiliară din Cluj-Napoca, în datele oficiale. Ce, cât, unde și cu cât s-a cumpărat

Ce s-a întâmplat în anul încheiat pe cea mai de interes felie din piață (cea rezidențială)? Analiza tranzacțiilor pe acest segemtnt arată că s-au realizat în total 4.536 tranzactii de apartamente. Proprietățile rezidențiale de tip casă, care includ teren și construcție, sunt în număr de 432, răspândite în diverse cartiere. Tranzacțiile cu terenuri sunt în număr de 410.

Citește și:

Din lista de șantiere ale toamnei: se lucrează la câteva sute de apartamente în noile blocuri ale Clujului

Adunând sumele aferente celor 4.536, ghidul imobiliar arată că  valoare tranzacțiilor de apartamente s-a riditcat anul trecut la 226 milioane euro. Suprafața utilă tranzacționată a fost de 258.933 mp, dar cele mai multe tranzacții au vizat apartamente de 35-55 mp. Luând în calcul apartamentele vândute anul trecut, aproximativ 53% din valoarea tranzacțiilor corespunde locuințelor construite înainte de anul 2000. Cele mai scumpe zone sunt Centrul și cartierele Andrei Mureșanu, Gheorgheni și Zorilor.

cartiere-preturi-ghid

Pe de altă parte, nu putem să nu amintim că analizele imobiliare care au în vedere ofertele din piață arată că prețurile medii (în diverse analize) trec de 1.000 de euro/mp, iar agenții imobiliari și dezvoltatorii vorbesc despre tranzacții încheiate la astfel de valori. „873 euro/mp este media pe contractele de vânzare – cumpărare înregistrate la primărie. O parte din diferență (între această valoare și cele vehiculate în piață, n.red.) ar trebui să provină din marja de negociere. Pentru că analizele de piață se referă la oferte și nu la prețuri ferme”, e explicația despre aceste diferențe a coordonatorului proiectului de ghid, Adrian Vascu. Vascu e Senior Partner Veridio, membru în Consiliul Director al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România.”Sunt bucuros că a continuat și că va continua acest proiect la Cluj”, spune evaluatorul despre a treia ediție de ghid imobiliar și subliniază că piața ar avea nevoie de astfel de indici. O piață pe plus. „Se observă că valorile obținute în anul 2015 se află pe un trend de creștere față de 2014, atât ca volum al tranzacțiilor, cât și ca preț mediu pe metru pătrat”, menționează Vascu.

Proiectul realizat pe baza datelor de la primărie a fost coordonat de Adrian Vascu, alături de echipa formată din Paul Bândea, Anca Fodor, Andreea Ardelean, Bianca Borca, cu sprijinul Veridio.

Vezi și:

Unde s-a vândut cea mai scumpă casă din Cluj și pe ce stradă s-au tranzacționat cele mai multe apartamente

În acest an, potrivit celor mai recente date (cele aferente lunii august), în Cluj-Napoca, așteptările vânzătorilor au crescut cu 0,8% în august (de la 1.214 la 1.224 de euro pe metru pătrat util) și cu 11% față de perioada similară a anului trecut (de la 1.103 euro pe metru pătrat).
Vezi mai multe:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare