Închide

Cea mai veche fabrică din Cluj își face clădire de birouri, doar terenul e evaluat la 3,4 milioane euro

EconomieTop News by Mihai Prodan - dec. 08, 2017 0 4212

O clădire istorică din campusul celei mai vechi fabrici ce încă funcționează la Cluj ar urma să fie transformată din restaurant în clădire de birouri.

E vorba de clădirea care găzduiește fosta cantină a fabricii de reparare a materialului rulant Remarul „16 Februarie”, din zona Gării; sala a fost amenajată în urmă cu mai mulți ani ca sală de evenimente și ar urma să se transforme într-o clădire de birouri, dar deocamdată singura măsură luată a fost înființarea unei societăți care să facă demersurile mai departe. „E o clădire monument istoric”, spune unul dintre cei trei administratori ai firmei, Alin Nechita, pentru actualdecluj.ro. Acesta spune că deocamdată „sunt doar discuții” și nu a fost concretizat modul în care va fi transformată clădirea.

Sala de evenimente e nefuncțională de zece ani, adaugă Nechita. „Această clădire era nefuncțională de zece ani, vrem să o transformăm, va fi un proiect bun, o chestie similară cu Liberty”, spune el cu referire la faptul că, la câteva sute de metri distanță, fosta fabrică de mobilă Libertatea s-a transformat într-un campus de clădiri de birouri, Liberty Park. Cu excepția, completează el, că la Remarul producția va rămâne funcțională pe restul de 14 hectare. L-am întrebat dacă firma are, măcar aproximativ, idee despre cât anume va investi în reamenajarea clădirii. „Asta acționarii hotărăsc”, spune el.

Ce e concret până acum e că Remarul Business Center ar urma să fie construit pe un teren în suprafață de 34.400 metri pătrați al fabricii de reparare a locomotivelor Remarul „16 februarie”; terenul e evaluat la 14,2 milioane de lei, adică 3,1 milioane de euro. Pentru că intră cu acest aport în societatea care administrează viitorul centru comercial, Remarul primește 1,4 milioane de părți sociale în Remarul Business Center SRL. În firmă mai e acționar și proprietarul fabricii, Călin Mitică, cu 10%, după ce Monica Băiculescu, unul dintre cei doi acționari principali ai fabricii „Remarul”, i-a cedat acestuia părțile sociale.

Firma e administrată de trei persoane – Vlad Ghinescu, Alin Nechita și Ioan Timar. Firma a fost înființată în octombrie, cu obiectul de activitate „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”.

Înființarea societății a venit după ce președintele Consiliului de Administrație al Remarul, Virgiliu Băncilă, a remis acționarilor propunerea ca o parte dintre clădiri să fie valorificate imobiliar, având în vedere că producția s-a diminuat semnificativ. „Ținând cont de evoluția pieței reparațiilor de material rulant, de schimbare a structurii acestei piețe, având în vedere micșorarea parcului de material rulant prin dispariția unor proprietari de vehicule feroviare și anume ne referim la industria chimică, metalurgică, minerit etc precum și prin apariția unor noi operatori de transport pe calea ferată, s-au produs schimbări și în structura producției societății Remarul 16 Februarie SA. Datorită acestor schimbări de structură a producției precum și datorită modernizării fluxurilor de fabricație, o parte a imobilelor deținute de societate au fost eliberate de activitatea productivă. Analizând evoluția activității societății pe termen mediu și lung, imobilele eliberate de activitatea productivă pot fi folosite pentru dezvoltări în sectorul imobiliar, cum ar fi spații pentru birouri, târgui și expoziții. Aceasta presupune o linie de afaceri separată de actualul profil de activitate al societății”, a explicat Băncilă într-o notă către acționari. „La toate acestea se adaugă și declararea în proiectul Planului Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca a unei suprafețe importante a societății ca zonă construită protejată de tip monument istoric. Din acest motiv, orice modificare constructivă sau restructurare cu schimbarea destinației clădirilor și a terenurilor trebuie să urmeze procedura de restructurare care să țină cont și de urmărirea conservării coerente a unor ansambluri considerate monumente istorice și care este supusă aprobării unor foruri specializate”.

Decizia de a transforma o parte dintre clădirile celei mai vechi fabrici încă funcționale din Cluj în spații de birouri vine pe fondul unui an financiar bun pentru firmă: e prima dată în opt ani când acționarii primesc dividende – și nu puține, ci în sumă totală de aproape un milion de euro. Firma a încheiat anul trecut cu un profit modest de 241.000 lei. Remarul a avut o cifră de afaceri netă de 32,2 milioane de lei în primul semestru al acestui an, aproape triplă față de aceeași perioadă a anului trecut și un profit net de aproape 600.000 lei.

Citește și:

Cea mai veche fabrică din Cluj dă dividende de 1 milion euro către acționari

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare