Închide

Profesoară la UBB lansează roman

Cultură by Actual de Cluj - dec. 03, 2017 0 896

O profesoară de literatură comparată de la universitatea „Babeș-Bolyai” lansează roman săptămâna viitoare la Cluj, „Dulcea poveste a tristului elefant”.

Diana Adamek își lansează cartea joi la librăria Humanitas, seara la ora 19; volumul, apărut recent în colecția „Scriitori români contemporani“ coordonată de Andreea Răsuceanu, e prezentat de Irina Petraș, Rodica Baconsky și Ovidiu Mircean.

Sub pretextul călătoriei fabuloase a unui straniu personaj „elefantin“ născut în Transilvania, Diana Adamek reconstituie în detalii o întreagă lume, aflată în momentul unor schimbări subtile, care vor îmbrăca deseori în roman haina miraculosului. Europa Centrală în a doua parte a veacului al XVI-lea e un spațiu cu limite înșelătoare, iar Roro trăiește cu fascinația depărtării și a necunoscutului. El străbate o lume în care imaginația debordantă a barocului creează obiecte imposibile, grotești și feerice, oglindă a melancoliei și reflex al sfârșitului lent, sfâșietor al unei epoci.

Să mai spunem că romanul a fost lansat încă din 2011,

Diana Adamek, născută în 1957, e scriitoare, eseistă, critic literar, și a publicat romanele „Vasco da Gama navighează” (2007), „Pădurea mătușii Clematis” (2009), „Adio, Margot” (2017), dar și volumele de eseuri „Trupul neîndoielnic” (1995), „Ochiul de linx. Barocul și revenirile sale” (1997), „Castelul lui Don Quijote” (2002), „Transilvania și verile cu polen. Clujul literar în anii ’90” (2002), „Pata-Tata. Șah” (2004), „Eseuri creole” (2005) și „Melancolii portugheze” (2007). Unele dintre cărțile sale au fost traduse în portugheză și franceză. În prezent este profesor de literatură comparată la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare