Închide

Financial Times: cum a ajuns România destinație preferată în IT-ul global și ce a pus Clujul pe hartă

EducaţieITTop News by Actual de Cluj - sept. 20, 2017 1 739

Prestigiosul cotidian Financial Times vorbește despre cum România a ajuns o destinație căutată în IT – și ce rol are Clujul în această ecuație.
Pe scurt e vorba de avantaje competitive, spune autorul Andrew MacDowall – iar acestea sunt, oricât de ciudat ar suna, populația mare, de 20 de milioane de persoane, și o „moștenire comunistă a excelenței în știință”.
România pare la prima vedere o destinație puțin probabilă pentru startup-uri ce dezvoltă tehnologie de vârf, notează articolul. Chiar și turiștii ce vin regulat aici asociază România cu munți înconjurați de ceață, biserici medievale și drumuri stricate. Dar cunoscuta firmă americană FitBit, al cărei produs e o brățară ce te ajută să faci sport și a devenit foarte populară în întreaga lume, a cumpărat compania românească Vector Watch în ianuarie și confirmă astfel că România e o „promițătoare” destinație europeană pentru investitori în tehnologie datorită forței de muncă, a pieței măricele și în creștere, și faptului că e membră în UE. Partea proastă – nu prea sunt bani, iar fondurile care totuși există sunt fragmentate. „Ce găsesc cel mai impresionant e numărul activ de antreprenori tineri, copii de 20 de ani care au imaginația și puterea să provoace întreg ecosistemul global de startup-uri”, spune co-fondatorul FitBit, Eric Friedman, care adaugă: „evoluția startup-urilor din tehnologie, în România, e foarte pozitivă. Fonduri noi de investiții și business angeli sprijină tot mai multe startup-uri bazate pe tehnologie”.

România a fost o destinație favorită pentru outsourcing-ul în IT de mulți ani, notează FT, datorită avantajelor sale competitive ca piața internă de 20 milioane, una dintre economiiile cu ritmul de dezvoltare cel mai rapid din Europa, și absolvenți tineri ce vorbesc bine limbi străine. Țara poate de asemenea construi pe moștenirea sa comunistă de excelență în știință, matematici și educație tehnică, notează ziarul și citează un antreprenor clujean, fondatorul Cluj Startups Mircea Vădan: „comparabil cu alte țări din centrul și estul Europei, România are avantajul cifrelor – mai multă resursă umană. E mai ușor să găsești talent. Ca parte a UE e de asemenea un avantaj comparativ cu Ucraina, care e mai mare și are oameni talentați dar se confruntă cu o perioadă grea”.

 

Citește aici articolul din Financial Times

Un comentariu

  1. 17.000 euro pe an /average software developer. Nici poveste, e mult mai mult, mai ales dacă iei în considerare și taxele pe care le plătești. Dar chiar și așa, e clar un avantaj de preț.

Scrie un comentariu

Articole similare