Închide

8 premiere pentru Teatrul Maghiar în stagiunea care marchează două secole și un sfert de la deschidere

Cultură by Actual de Cluj - sept. 22, 2017 0 187

La mai bine de două secole de la deschidere, Teatrul Maghiar din Cluj pregătește pentru stagiunea care a început în această toamnă opt premiere.

Prima premieră e programată în luna decembrie, e vorba de spectacolul „Angels in America” de Tony Kushner, în regia lui Victor Ioan Frunză, care se va juca în două seri consecutive. Premiera va avea loc în cadrul microstagiunii organizate cu prilejul aniversării a 225-a stagiunii ale teatrului, în care sunt montate cele mai importante premiere din stagiunile anterioare.

În luna ianuarie 2018, Francisco Alfonsín va pune în scenă, la Sala Studio, nuvela lui Cehov, „Un roman cu un contrabas”. Totodată Adrian Sitaru va deschide seria regizorilor de film care vor monta spectacole la Teatrul Maghiar și va pune în scenă un text bazat pe filmul „Ilegitim”, Gábor Tompa montează în martie spectacolul „Los Putrefactos” iar în martie și aprilie Mihai Măniuțiu va pune în scenă, la Sala Mare, comedia „Burghezul gentilom” de Molière, urmată de piesa „pool (no water)” de Mark Ravenhill montată de Radu-Alexandru Nica. În aceiași perioadă la Teatrul Maghiar se va monta și primul proiect câștigător al concursului dedicat tinerilor regizori.

De altfel directorul Gábor Tompa a anunțat ieri în cadrul unei conferințe de presă și numele celor patru câștigători ai concursului dedicat tinerilor regizori, ale căror proiecte vor fi montate în următoarele două stagiuni: Leta Popescu – „(In)vizibil”, Andrei Măjeri – „Las Meninas de Ernesto Anaya”, Dorka Porogi – „Alice în pat” de Susan Sontag și Ioana Păun – „Mercenari / Zsoldos” de Mona Bozdog. Directorul teatrului a mai adăugat că în evaluarea proiectelor s-a ținut seama de claritatea și originalitatea concepției regizorale, de felul în care aceste proiecte se încadrează în programul teatrului și de argumentele aduse pentru realizarea lor. Pe lângă cele patru proiecte selectate, instituția clujeană de cultură va iniția discuții cu alți patru regizori ale căror proiecte pot fi realizate după dezvoltarea concepției regizorale, e vorba de Mădălin Hîncu – „Pinocchio” de Carlo Collodi, Dragoş Alexandru Muşoiu – „Snuff” de Chuck Palahniuk, Anna Horváth – „Beyer de iarnă” de Saito Ayumu și respectiv Andrei Măjeri – „Trecătoarea pisicii” de Flavius Lucăcel.

Stagiunea se va încheia cu spectacolul „Lulu” de Frank Wedekind, în regia directorului Teatrului Vígszínház, Enikő Eszenyi, precizează instituția clujeană de cultură.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu