Închide

Ia revival: cămăși tradiționale românești și ii recente într-o expoziție la muzeul etnografic

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 21, 2016 0 384

Admirați o expoziție de cămăși tradiționale românești chiar în săptămâna în care e marcată ziua universală a Iei, de sânziene, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj.

În cadrul portului tradițional românesc femeiesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală: a păstrat de-a lungul unei perioade lungi elemente arhaice de croi, tehnici de decorare sau ornamentică, dar a și marcat apartenența la o comunitate în cadrul diferitelor zone etnografice. Numită local ie, cămeșe, spăcel, ciupag etc., ea a intrat în conștiința publică cu prima denominație, devenită generică.

ii afis„În ultimii ani, remarcăm o revitalizare a acestei piese de vestimentație în noi ipostaze, grupurile „de acțiune” formate pe rețelele de socializare, șezătorile organizate în diferitele orașe ale țării întrunesc mii de persoane interesate, pasionate de frumos, de trecut, multe dintre ele confecționându-și propriile ii”, spun reprezentanții muzeului etnografic din Cluj, care în acest an vernisează chiar de Sânziene, în 24 iunie la ora 13, o expoziție care abordează, în paralel, problema respectării statutului piesei originale de port și problema cultivării tradiției în costum prin replici și piese de inspirație tradițională. Pe lângă cămășile originale, de mare vechime, din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, publicul va avea ocazia să vizioneze pentru prima oară și o selecție de cămăși femeiești realizate în prezent, de către persoane ce provin din medii profesionale foarte diferite, dar care au ca numitor comun pasiunea pentru ie, curiozitatea și tenacitatea în lucru.

Expoziția va putea fi vizitată până în 17 iulie.

Citește și:

Credeai că știi ce e portul popular românesc? “Costumul popular nu mai există, nu e viu” – sau cum a murit ia românească înainte să fie populară

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare