Închide

VIDEO Sute de spectatori la prima piesă de teatru în centrul Clujului din ultimii 16 ani, în deschiderea Zilelor Clujului

ActualitateCulturăTop News by Actual de Cluj - mai 19, 2016 0 339

N-a văzut piața Unirii piesă de teatru cu așa apetență la public ca „Sânziana și Pepelea”, pusă în scenă în această seară în deschiderea Zilelor Clujului: peste o mie de persoane au asistat la reprezentație.

 

E, de altfel, prima piesă de teatru în ani buni de zile montată în această piață și de fapt prima în aer liber în centru, dacă o omitem pe cea pusă în scenă tot de Teatrul Național în urmă cu câteva zile pe pietonala Eroilor. Specialiștii actualdecluj.ro contactați la această oră spun că ar fi prima piesă de teatru montată în aer liber în centrul Clujului cel puțin în ultimii 16 ani.

Cu Sânziana şi Pepelea redescoperim copilăria teatrului românesc, acea naivitate hazlie, jucăuşă, care grăieşte însă multe adevăruri despre firea românească valabile şi astăzi; un text foarte teatral, cu potenţialităţi scenice, de joc… „E jucăuş, da, afirmă regizorul, era şi vremea când se descopereau, cel puţin la noi, efectele scenice, trapa, lumina electrică, schimbatul rapid al decorurilor, coborârea din plafon… şi într-adevăr, ceea ce se vede la Alecsandri, şi o făcea mai mult sau mai puţin calculat, era cunoaşterea folclorului. Iar noi am mers mult pe această cale a folclorului, şi nu la modul superficial, ci mai aprofundat: am ajuns la iele, la vrăjitoare, la blesteme, la legătura cu religia creştină, cu ortodoxismul. Ţinta spectacolului este însă în primul rând să bine-dispună“.

Multe personaje au fost reinventate, regândite, aşa cum spune Alexandru Dabija „după mintea noastră de acum“. „Alecsandri nu a introdus popa ca personaj, noi am folosit până şi rugăciunile de ploaie. Ne jucăm. Din punctul acesta de vedere e foarte bine, pentru că textul este extrem de liber. De-aicea vine poate dimensiunea lui shakespeariană, pentru că este foarte liber în schema pe care o propune. Propune o schemă pe care poţi face multe lucruri. Şi râzi, şi e mult folclor şi multă Moldovă prezentă, chiar şi tipul de haz… care trece de la un comic grosolan la o melancolie foarte prezentă.“
Libertatea incredibilă pe care o lasă piesa se poate vedea şi la nivelul muzicii, creată, reinventată la rândul ei, toate părţile muzicale purtând semnătura Adei Milea. „Textul este un muzical, o «feerie naţională» muzicală, textul original este plin de cântecele, iar profitând de acest lucru ne-am pus şi noi pe cântecele dar… pe ale noastre sau, mai bine zis pe ale Adei Milea… ele ilustrează personaje, situaţii, anumite momente de vârf… Muzica exprimă de obicei mult mai bine decât textul, dacă e şi bună, şi nimerită, iar teatrul este în general prea inundat de cuvinte…“
Extrase din interviul realizat de Ștefana Pop-Curșeu cu regizorul Alexandru Dabija.
Interviul integral poate fi citit în caietul de sală al spectacolului.

„Sânziana și Pepelea”, o parodie ce satirizează multe obiceiuri religioase și basme ale românilor, se joacă cu casa închisă nu de ieri-de azi la Teatrul Național: e deja o piesă veche, a avut premiera în octombrie 2013, dar umple sala de spectacole de trei ani. Azi instituția a făcut un pariu și a jucat-o în aer liber, iar scaunele, sute, s-au umplut aproape toate. Vezi imagini:

Citește detalii despre piesă:

Rebel, rocker și protestatar, solistul „Luna Amară” ajunge preot pe scena Teatrului Național. Ce face „Cuviosul Mihnea Trompetistul”

Piesa de azi vine după ce Teatrul Național a mai montat o piesă în aer liber. Citește detalii:

FOTO/VIDEO Cum e să fii spectator de teatru, la tine pe stradă: s-a pus “scenă” pe Bulevardul Eroilor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu