Închide

44 de ani de la inundatiile care au maturat Dejul in 1970. Marturiile supravietuitorilor – VIDEO

Actual de ClujDin județIstorie by Actual de Cluj - mai 16, 2014 0 1018

Dej, miercuri, 12 mai 1970 – norii grei de ploaie se adună încet în jumătatea de nord a țării – începe să plouă. Nimic nu anunța a fi ceva mai mult decât o banală ploaie de primăvară. Activitățile comunității locale decurgeau normal.

Nimeni nu știa că Dejul urma să fie lovit de cea mai puternică viitura din istorie. În decursul a trei zile, ploile s-au intensificat,  ajungându-se treptat ca în amonte de orașul Dej ploaia să cadă masiv atingând valori de pana la 100 de litri pe metru pătrat, însemnând valori de până la trei ori mai ridicate decât mediile multianuale. Iarna bogată în precipitații și vremea răcoroasă a permis păstrarea unui strat de zăpadă consistent în inima munților. Dar pătrunderea unui curent de aer cald,  bogat în vapori de apă în țară a produs o topire rapidă a zăpezii și precipitații nemaiîntâlnite până atunci. Precipitațiile bogate din acele zile de mai, precum și topirea rapidă a zăpezii în amonte de orașul Dej a produs pe valea Someșului un puternic torent care avea să inunde o mare parte a localităților aflate în cursul râului.

inundatii-dej-1970-24

Viitura a lovit noapte, când toată lumea dormea. Apa si-a croit rapid drum in locuințele oamenilor, intr-un mod brutal. Persoanele proaspăt dezmeticite din somn coboară din pat direct în apă. Mulți voluntari circulă din casă în casă trezind persoanele care încă dorm prin bătăi repetate la ușă si ii avertizeaza ca vine apa de 5 metri.  Toată lumea se îndreaptă spre zone mai înalte unde apa să nu poată ajunge. Își caută adăpost pe la vecini, prieteni, rude, cunoștințe sau pur și simplu pe la locuințele unor persoane mai solidare. Cei care nu au avut unde merge, si-au luat ce au apucat si au urcat pe dealul Tirului. În toată această perioadă apele continuă să crească. Cei care au refuzat să-și părăsească agoniseala de-o viață,  sunt acum înconjurați de apă din toate părțile.  Mai au decât o șansă: să urce în podul casei sau pe acoperiș și să aștepte salvarea.

Citește toată relatarea pe Dejeanul.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu