Închide

4 firme de IT din Cluj învață 100 de elevi să fie antreprenori

EconomieEducaţieIT by Actual de Cluj - feb. 29, 2016 0 1313

Patru firme mari de tehnologia informației din Cluj fac program comun pentru liceeni, ca să-i învețe antreprenoriatul în domeniu.

Aceasta e a treia ediție a programului de mentorat și educație practică pentru liceeni, derulat de asociația For IT și susținut de patru dintre firmele mari de profil din Cluj – Fortech, Arobs, NetMatch și EBS România. Proiectul se derulează din martie până în septembrie, se deschide oficial în această după-masă și până în toamnă implică o sută de liceeni.

Programul a fost inițiat de Fortech în urmă cu trei ani iar în acest an implică nu mai puțin de patru licee – Colegiul Național “Emil Racoviță”, Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu” și liceele teoretice “Nicolae Bălcescu” și „Avram Iancu”.

Cei 100 de liceeni învață programare, dar și soft skills, iar în acest an învață și să fie antreprenori: „practic, în decursul a 7 luni, elevii vor dezvolta proiecte de echipă, în care vor rezolva sarcini de lucru reale, sub îndrumarea unor programatori profesioniști cu rol de mentori”, explică organizatorii.

“Este primul proiect în care patru companii de IT, membre ARIES Transilvania, se aliază şi investesc în educaţia practică a 100 de copii, care, sperăm noi, vor da tonul în inovaţie peste câţiva ani”, spune directorul Arobs Transilvania, Voicu Oprean. „Obiectivul nostru este să îi punem la curent cu realităţile din industrie şi să le dezvoltăm o gândire antreprenorială, astfel încât să fie capabili să dezvolte o idee cap-coadă, trecând-o prin toate filtrele necesare până să o aducă la stadiul de produs gata de lansarea pe piaţă. Când sunt mai mulţi parteneri implicaţi, e mult mai uşor să duci un astfel de proiect pentru comunitate”.

„Realitatea de business ne arată că un proiect software este mult mai mult decât rezolvarea unui algoritm, oricât de complicat ar fi acesta. O înțelegere mai bună a domeniului si contactul direct cu mentori experimentați poate contribui semnificativ la dezvoltarea elevilor și îi va ajuta în orientarea lor profesională”, explică și directorul operațional al NetMatch, Cristian Mates.

“IT-ul este și va fi o industrie de viitor și avem nevoie de colegi pasionați de IT care să ne sprijine în dezvoltarea IT-ului în Cluj“, a adăugat și vicepreședintele EBS România, Diana Stănese.

La prima ediție, în urmă cu trei ani, programul “Descoperă-ți pasiunea în IT” a avut un singur liceu implicat, Liceul Teoretic “Avram Iancu”. La următoarele două ediții, din 2014 și 2015, numărul elevilor implicați a numărat 200, plus 500 de mentori, profesori și traineri cu care au fost dezvoltate 20 de proiecte.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu