Închide

2015, anul care ne va arde la buzunare. Inițiativă de la primărie: prețuri mai mai la ridicarea gunoiului și încălzire

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 19, 2014 0 444

De la câteva procente la câteva zezi de procente, administrația locală a propus majotări de tarife la salubrizarea menajeră și gigacalorie. Două proiecte în acest sens vor fi discutate de Consiliul Local la ședința extraordinară din 22 decembrie. Procentele nu înseamnă mare lucru, însă cer este că de la anul clujenii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru gunoi și, începând cu iarna 2015-2016 și mai mult pentru încălzire, dacă sunt racordați la sistemul centralizat.

5,45 lei cu TVA/persoană/lună pentru gunoiul precolectat acesta este prețul afișat pe site-ul primăriei pentru gunoiul precolectat de la persoanele fizice. Tariful de majorează cu 25% în cazul în care deșurile nu se aruncă selectiv. În general, firmele de salubritate care operează în Cluj, Rosal și Brantner au explicat că sistemul de colectare selectivă poate fi aplicat doar în zonele de case, unde e ușor să atunci pe fracții sau la agenții economici. La blocuri e dificil, așa că se plătește în general mai mult.

Clujenii sunt taxați, spre exemplu la un bloc lamă din Grigorescu cu 11.90 lei pe lună pentru un apartament în care stau două persoane. Adică 5.95 lei per persoană, lunar.

Potrivit propunerii aflate pe masa Consiliul Local care se va întruni în ședință în 22 decembrie, începând din 2015, tarifele aplicate de cei doi operatori care au în gestiune serviciul de la primărie, Rosal și Brantner se vor majora, pentru persoane fizice de la 5,53 la 5,64 lei cu TVA/persoană/lună. Acest tarif se majorează cu 25% pentu că, în realitate, deșeurile nu se aruncă selectiv, deci 7.05 lei.

Pentru agenții economici se practică un tarif de 16.59 de lei cu TVA, lunar, iar propunerea este ca noul tarif să fie 16.92 lei cu TVA. La fel, acestuia se aplică majorarea de 25% dacă nu e precolectat. Majorări se vor aplica și pentru colectarea deșeurilor voluminoase sau pentru cele rezultate din construcții.

Este vorba despre actualări de tarife, conform contractului, indexat cu rata inflație. Ultima creștere de preț a fost aprobate de consilierii locali în 2013.

Consilierii locali vor discuta și un proiect de hotărâre pentru majorarea prețului la gigacalorie. Creșterea cerută de Regia de Termoficare este de 33%. Noul tarif ar trebuie să intre în vigoare începând cu 1 aprilie 2015. Asta înseamnă că clujenii racordați la sistemul centralizat vor plăt apă caldă mai scumpă și facturi mai mari, începând cu sezonul toamnă-iarnă 2015.

Prețul propus de RAT e de 220 lei/gicacalorie, inclusiv TVA, față de prețul actual de 165 lei/gigacalorie, preț aprobat de Consiliul Local în noiembrie 2009. Prețul producerii unei gigacalorii e de 409 lei, astfel că pentru a acoperi această diferență Consiliul Local aprobă în fiecare an subvenții la plata facturii de încălzire. Doar în acest an, valoarea subvenției e de 37,6 milioane de lei. Aceștia sunt bani proveniți tot de la clujeni care, de fapt subvenționerează cei abonați la sistemul centralizat, adică un procent de 30% din populația orașului.

Directorul RAT, Emil Miron nu a putut fi contactat pentru a avansa noile tarife pe care le vor plăti clujenii, de exemplu pentru un apartament de două camere. Propunerea RAT este ca clujenii cu venituri mici să intre, separat într-o schemă de ajutor permisă de lege și să plătească mai puțin, potențiali beneficiarii fiind 3000 de persoane.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare