Închide

20.000 de euro despart orașul de un nou cinematograf. A treia încercare va fi cu noroc?

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 28, 2016 0 339

Administrația locală și proprietarul unuia dintre cele mai vechi cinematografe din oraș, Favorit, nu s-au înțeles nici a două oară la bani, motiv pentru care primăria refuzat să-l mai cumpere, printr-o decizie luată recent de Consiliul Local, după exercitarea dreptului de peemțiune (imobilul fiind monument istoric) . Proprietarul, societatea TI Trust Invest a cerut autorității locale prima dată pe clădire 380.000 de euro, iar a doua oară 345.000 de euro (cu preluarea chiriașului din spațiu, Modelink Bis), de fiecare dată menționând că au un cumpărător privat pe respectivele sume și un antecontract semnat. Va fi cinematograful din nou de vânzare și se va reîntoarce în atenția primăriei la o a treia strigare?

Nu, spune avocatul Ciprian Păun care a reprezentat TI Trust Invest la negocierile cu primăria. Acesta a confirmat că există un antecontract semnat cu un privat pentru vânzarea cinematografului cu 345.000 de euro (cu chiriaș la pachet), pe care chiar chiriașului (sociatatea Modelink Bis, adică nimeni altul decât controversatul personaj Claudiu Mărginean) l-a găsit. Un fond de investiții vrea să ia sala, a mai adăugat avocatul.

Cinematograful Favorit din Palatul Urania de pe strada Horea din Cluj-Napcoa a fost scos anul acesta la vânzare de proprietar iar primăria a intrat în horă să-l cumpere, prin exercitarea dreptului de peemțiune, imobilul fiind monument istoric.

Prima negociere s-a finalizat cu refuzul proprietarilor de a scădea din preț și cu votul Consiliul Local împotriva cumpărării sălii. Inițial TI Trust Invest a cerut 380.000 pe cinematograf. Ba mai mult, chiriașul din acest spațiu care organizează evenimente la Favorit, Claudiu Mărginean (fostul patron al restaurantului Roland Garros de pe strda Horea), s-a lăudat că a adus și un cumpărător la respectivul preț. Chiar și așa, în septembrie, societatea a făcut o nouă ofertă primăriei, 345.000 de euro, cu condiția preluării chiriașului a cărui contract expiră în 2020. Aceasta a doua negociere s-a terminat ca prima. „Primăria a ofertat 324.000 de euro pentru cinematograf, iar proprietarul a declinat propunerea”, spune consilierul Ovidiu Florian cel care a făcut parte din comisia de negociere a primăriei. Așa că, la ședința ordinară din luna octombrie, Consiliul Local a refuzat să-l achiziționeze.

CONDIȚII CERUTE PUSE DE TI TRUST INVEST

sursa: primariaclujnapoca.ro

sursa: primariaclujnapoca.ro

REZULTATUL NEGOCIERILOR

sursa: primariaclujnapoca.ro

sursa: primariaclujnapoca.ro

Cinematograful Favorit fusese inclus de administrația locală în proiectul Cluj – Capitală Culturală Europeană 2021 urmând să funcționeze în cadrul viitorului Centru Cultural de Artă Contemporană, asumat în proiect. Cum orașul a pierdut titlul în favoarea Timișoarei, nu mai există interes din partea primăriei să îl cumpere. Chiar și în condițiile în care autoritățile locale și-au asumat să continue proiectul de Capitală Culturală, până la finalul anului, proiectele din dosar vor fi triate și alese cele care efectiv se vor face.

TI Trust Invest, firma care deține acum cinematograful (cumpărat de la persoane private care l-au obținut în urma proceselor de revendicare) este controlată de familia Căpușan, asociată cu Beniamin Fărăgău dar și cu Marius Hârț Foia. Porivit presei locale firma este cea care a vândut lacul Laguna Albastră (cumpărat de la primăria Agireșu) către omul de afaceri Ioan Tecar din Dej. Hârț-Foia este administrator al complexului Sun Garden Resort și a trecut și prin conducerea societății Clujana.

În cele mai bine de 6 luni de când TI Trust Invest a scos la vânzare Favoritul, societatea și primăria a purtat o corepondență contondentă pe tema cumpărării acestuia de către autoritatea publică, cu scandaluri în Consiliul Local, certuri între viceprimarul (acum sub control judiciar și în concediu fără plată) Anna Horvath și Claudiu Mărginean, sau chiar acuze reciproce.

AICI DETALII:

Adio Favorit la primărie! Chiriaș: “Eu le-a dat clujenilor o sală gratis și am găsit și un cumpărător. Ungurii o voiau pentru ei, de aceea au băgat administrația s-o cumpere”!

Când primăria vrea să cumpere un cinematograf se lasă cu scandal

Cinematograful Favorit a fost deschis în 1910, o dată cu darea în folosință a palatului Urania în incinta căruia funcționa. Clădirea, construită în stil secession austriac de arhitectul Geza Kappeter, avea 17 apartamente, 10 spații comerciale și cinematograful cu 400 de locuri. În 1964 cinematograful Urania a fost rebotezat “23 august” iar după Revoluție a fost din nou rebotezat, cu denumirea cunoscută azi, “Favorit”.
În 2009 cinematograful a intrat în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca o dată cu alte trei cinematografe – Dacia din Mănăștur, Mărăști și Victoria, iar la începutul lui 2014 acesta a ajuns în patrimoniul unei firmei private, Trust Invest, după ce a fost retrocedat.

Vecinii salii de spectacole care funcționează în palatul Urania pe care o operează Mărginean spun că sunt tetorizați de muzică și zgomot și că autoritățile închid ochii la neregulile pe care respectivul chiariș le face.

Adio dar renegociem. S-a reluat cumpărarea cinematografului Favorit pe o nouă ofertă

Cel mai vechi cinematograf al Clujului, scos la mezat pentru jumătate de milion de euro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.