Închide

170 de milioane de euro, bugetul județului Cluj. Cine înghite cei mai mulți bani

ActualitateAdministrație by Cosmina Fernoaga - feb. 01, 2016 0 373

În 2016, Consiliul Județean promovează un buget general de venituri și cheltuieli în valoare de peste 170 de milioane de euro. Din această sumă, peste 113 milioane reprezintă bugetul local al județului Cluj,  restul de 57 de milioane de euro însumând fondurile neramburasabile, precum și bugetele instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii. Ca în fiecare an, din bugetul local al județului cei mai mulți bani sunt destinați serviciilor de asistență socială. Pentru partea de dezvoltare/investiții, Consiliul Județan scoate la bătaie anul acesta doar 38 de milioane de euro, în timp ce pentru cheltuielile de funcționare alocă în jur de 75 de milioane de euro.  

Din bugetul local al județului Cluj, un procent semnificativ -20 milioane de euro – reprezintă cheltuielile din sectorul social. Din această sumă, pentru sistemul de protecție a copilului  se cheltuie aproximativ 3 mil euro, pentru susținerea centrelor de asistență socială a persoanelor cu handicap 2,5 mil euro, iar pentru susținerea învățământului special și a centrelor de asistență educațională 10 mil euro.  Pentru acordarea de produse lactate și de panificație sunt vizate alte 3 mil euro. Și pentru finanțarea învățământului particular sau confesional acreditat s-au prevăzut 2,7 mil euro, iar pentru echilibrarea bugetelor locale se alocă 8,2 mil euro. Pentru drumurile comunale și județene sunt disponibili doar 2 mil de euro, mult prea puțin în comparație cu necesarul estimat pentru lucrările din acest an. Așa se face că noul președinte al Consiliului Județean Marius Mânzat a subliniat că ia în calcul o schemă de finanțare alternativă pentru continuarea lucrărilor la drumuri. Cel mai probabil se va opta pentru un credit bancar. De asemenea, consilierul PSD Vasile Sălătioan a arătat că sunt aproximativ 50 de școli în județul Cluj care nu au apă curentă. Și pentru aceste lucrări de investiție ar urma să se găsească soluții de finanțare, promite executivul Consiliului Județean.  În mare parte, veniturile provenite  din sumele defalcate din TVA asigură cheltuielile descentralizate de la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor din județul Cluj, respectiv salarii, sporuri, indemnizații pentru personalul din insituțiile școlare, salariile asistenților persoanelor cu handicap etc. Suma se ridică la 83 milioane de euro.

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.