Închide

15 percheziții la Cluj în dosar de fraudă informatică, prejudiciu de 4 milioane de euro

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 15, 2016 0 517

Nu mai puțin de 15 percheziții astăzi la Cluj în amplu dosar de fraudă informatică și spălare de bani ce a implicat sute de polițiști.

Nu mai puțin de 64 percheziții în această dimineață în casele unor persoane bănuite de licitații frauduloase pe site-uri de vânzări, între care 15 percheziții la Cluj; 74 de persoane sunt conduse la audieri.

Procurorii DIICOT și polițiștii de la combaterea crimei organizate -nu mai puțin de 260 – au descins azi în 64 de case – în Vâlcea, Pitești, Cluj, Craiova, Iași, Ploiești, Neamț, Hunedoara, Dâmbovița, Buzău, Botoșani, Vrancea, Olt și Vaslui. La Cluj au fost cele mai multe percheziții cu excepția celor din Vâlcea – 26. Alte 14 percheziții în București, două în Buzău și Bihor și câte una în județele Hunedoara, Dâmbovița, Botoșani, Neamț și Dolj. „Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii aprilie 2015, pe raza municipiului București, s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii de infracțiuni de fraudă informatică, fals informatic și spălare de bani. Până în prezent, ar fi fost racolate persoane care ar fi deschis conturi în străinătate (aproximativ 230) și în România (aproximativ 120), la grupul infracțional aderând mai mulți membri, pentru a induce în eroare victimele prin intermediul comunicărilor on-line”, explică polițiștii. Aceștia adaugă că grupul infracțional era  structurat pe trei paliere. Astfel, coordonatorul rețelei și alți membri ar fi racolau persoane, cetățeni români și străini, dispuse să deschidă conturi bancare. Alți membri ar fi lansat oferte de bunuri fictive, pe diferite site-uri de profil din Europa, ar fi creat adrese de e-mail, introducând date informatice necorespunzătoare cu realitatea, ar fi creat pagini false de internet, pe care ar fi copiat pagini aparținând unor companii cunoscute de tranzacții on-line și ar fi corespondat cu victimele, prin intermediul poștei electronice, pentru transferarea sumelor de bani pentru presupusele bunuri achiziționate. De asemenea, ceilalți membri ar fi deschis conturi bancare în România și în străinătate, pe care le-ar fi pus la dispoziție grupării, în schimbul unor sume de bani.

Coordonatorul acestui grup infracțional era un tânăr de 28 de ani, ce primea o treime din fiecare tranzacție; prejudiciul a fost calculat la nu mai puțin de patru milioane de euro. La acțiune au participat un procuror, trei polițiști germani și reprezentantul român la Europol, precum și jandarmi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare